Demonstrace proti pučistům v Istanbulu má podpořit demokracii, pořádá ji opozice

Tisíce Turků se v Istanbulu shromáždily, aby podpořily demokracii a v mnoha případech také odmítavý postoj k výjimečnému stavu, který v zemi vyhlásil prezident Recep Tayyip Erdogan po nevydařeném vojenském převratu. Manifestaci svolala hlavní opoziční Lidová republikánská strana (CHP) a připojili se k ní i příznivci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP).

V moři tureckých státních vlajek se objevuje řada portrétů zakladatele turecké republiky Mustafy Kemala Atatürka. Přítomní nesou transparenty s nápisy „Bráníme republiku a demokracii“, „Nejvyšší moc patří bezpodmínečně lidu“ a „Ne puči, ano demokracii“.

Místopředseda strany CHP Engin Altay uvedl, že se shromáždění zúčastní všichni poslanci strany. „Tento pokus o převrat nám ukázal, jak vzácná demokracie je,“ řekl. Dodal, že „musí přijít každý a ukázat světu, jak dobře je demokracie v Turecku vžitá“. Ke zvýšení počtu demonstrantů má napomoci i bezplatná přeprava účastníků v istanbulské MHD.

CHP přitom nepodpořila po převratu všechny kroky Erdoganovy AKP. Ačkoli politici největší opoziční strany odsoudili samotný pokus o převrat, nesouhlasili s vyhlášením výjimečného stavu.

Demonstrace v Turecku má podpořit demokracii (zdroj: ČT24)

Po pokusu o převrat zadržely turecké úřady asi třináct tisíc lidí, mezi nimi je podle prezidenta Erdogana téměř devět tisíc vojáků a 1485 policistů. Hulusi Akar, kterého pučisté při svém pokusu nakrátko zajali, pro ně chce co nejpřísnější potrestání. „Tito zbabělci v uniformách, tito zrádci náš národ velmi poškodili, zejména naši armádu,“ řekl.   

Kdo říká, že za pučem je Erdogan, je ztroskotanec, tvrdí ministr spravedlnosti

Přestože se Erdoganově administrativě podařilo pokus o převrat potlačit a vzápětí označila za jeho strůjce duchovního vůdce Fethullaha Gülena, musí se vypořádat i s rozšířeným míněním, že ve skutečnosti Erdogan inicioval puč sám, aby jeho potlačením upevnil svoji moc.

To však důrazně odmítl ministr spravedlnosti Bekir Bozdag. Dokonce prohlásil, že každý, kdo naznačuje, že puč byl podvrh vlády, se na něm musel podílet. „Jsou to ztroskotanci, kteří jsou toho názoru, že je ctí zemřít na rozkaz Fethullaha Gülena,“ dodal.

Turecké úřady také zadržely Gülenova poradce Halise Hanciho a synovce Muhammeda Saita Gülena. Oba s pučem spojují, Hanci údajně přicestoval do Turecka krátce před převratem, Muhammedu Gülenovi potom hrozí obvinění z členství v teroristické organizaci. Sám Fethullah Gülen žije již dlouho ve Spojených státech. Turecko ovšem požádalo Washington o jeho vydání.