Vraždil i nejmenší. Mezi obětmi atentátníka v Nice je mnoho dětí

Když najel útočník s kamionem na promenádu v Nice, výročí pádu Bastily tam právě slavilo velké množství rodin. Po masakru zůstaly na místě opuštěné kočárky a hračky. Podle posledních informací zemřelo nejméně deset dětí a dalších padesát jich skončilo v nemocnici. Právě tím je tragédie specifická – teroristé dříve cílili hlavně na vojáky, policisty nebo i civilisty, velké množství dětských obětí v Nice je ovšem bezprecedentní.

Francouz tuniského původu přejel v Nice desítky lidí, 84 jich zemřelo. Australský pár sledoval masakr přímo z balkonu. Své malé dcery odvedli rychle do postele – řekli jim, že lidé křičí, protože pokračuje ohňostroj.

„Bylo tam obrovské množství rodin. Když jsme se přikrčili za autem, byla tam matka s malým dítětem. Říkala dceři, že se nic neděje, že to bude v pořádku,“ vzpomíná Američanka Kayla Repanová.

Alžběta Pražanová viděla dětské oběti na vlastní oči. „Překročit promenádu byl opravdu horor. Mrtvá těla byla úplně všude. To je místo, které tu člověk prochází dennodenně a najednou tam vidí děti, které jsou mrtvé, spoustu krve. Doprovázela jsem studenty ve věku 13, 15 let, dovedete si představit tu hysterii. Ten pohled už asi nikdy z hlavy nevymažu,“ řekla ČT24 Češka žijící v Nice.

Rodiče se snažili své potomky zachránit, a tak na místě nechávali vše od kočárků až po hračky. Na záběrech jsou vidět hned vedle těl zakrytých bílým plátnem. Některé z těchto věcí patří obětem. 

Nejméně padesát dětí bylo po útoku hospitalizováno v místní nemocnici. Dvě z nich zemřely ráno při operaci, další ale stále bojují o život. Vysoký počet dětských obětí je přitom poměrně specifický aspekt masakru v Nice.

Už při listopadových útocích v Paříži cílili radikálové na civilisty. Přes sto lidí tehdy zemřelo v hudebním klubu Bataclan, další pak v barech, restauracích a na stadionu Stade de France. Tři desítky civilistů stály život rovněž březnové atentáty v Bruselu, nešlo ale vysloveně o rodiny s dětmi.

Terčem byli v minulosti také židé

Často se terčem radikálů stávají jiné náboženské skupiny nebo bezpečnostní složky. V roce 2012 zabil ozbrojenec v Toulouse tři děti a učitele v židovské škole, letos se k Islámskému státu přihlásil muž, který zavraždil dva policisty poblíž Paříže.

Loni v lednu zase radikálové napadli redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo – tehdy šlo o odplatu za karikatury proroka Mohameda. Jiný radikál pak držel rukojmí v košer obchodu jinde ve francouzské metropoli. Atentáty za sebou zanechaly 17 obětí.

  • Ve čtvrtek kolem 23. hodiny vjel útočník kamionem do davu lidí, kteří na Anglické promenádě v Nice sledovali ohňostroj u příležitosti výročí pádu Bastily. Útok nepřežilo 84 lidí, 50 dalších je ve vážném stavu. Zraněno bylo celkem 202 lidí. Mezi mrtvými je 10 dětí.
  • Podle dostupných informací byl při incidentu lehce zraněn také jeden Čech.
  • Útočil 31letý obyvatel Nice narozený v Tunisku. Jde o Mohameda Lahouaieje Bouhlela. Policie jej vedla ve svých záznamech v souvislosti s loupežemi a násilnostmi. V hledáčku tajných služeb kvůli podezření z terorismu nebyl.
  • Podle známých nevykazoval nikdy známky fanatismu, očima expertů ale mohlo k radikalizaci dojít velmi rychle. Jeho blízcí poukazovali na psychické problémy Bouhlela.
  • Pachatel během zběsilé jízdy po promenádě (podle médií urazil až dva kilometry) zároveň střílel do prchajících lidí. Policie jej následně zastřelila.
  • K útoku se v sobotu přihlásilo hnutí Islámský stát. Možné napojení na teroristy ale policie stále prošetřuje. Dosud zadržela sedm lidí. Výjimečný stav v zemi bude zřejmě prodloužen až do konce října. Francie také vyhlásila tři dny smutku.