Owen Smith jde do boje o křeslo šéfa labouristů. Sází na levicové křídlo strany

O vedení britských opozičních labouristů se bude ucházet i bývalý stínový ministr práce Owen Smith. Svou kandidaturu by měl ohlásit během středy. Už dříve vyzvala předsedu strany Jeremyho Corbyna k souboji někdejší stínová ministryně obchodu Angela Eagleová. Corbyn je ve straně kritizován za nedostatečnou podporu britského členství v Evropské unii před červnovým referendem, v němž vyhráli příznivci brexitu.

Smith se v uplynulých dvou týdnech několikrát sešel s Corbynem, vyzýval ho k rezignaci na funkci předsedy strany, ale nepřesvědčil. Rozhodl se proto, že se pokusí šéfa strany sesadit při volbě. Politicky se staví nalevo od Eagleové a chce získat hlasy levicového křídla labouristů, které loni v září pomohlo Corbynovi do funkce.

Corbynovi početní kritici se domnívají, že se současným předsedou labouristé nemají šanci ve volbách porazit konzervativce. Vyčítají mu mimo jiné nevýrazný postoj během kampaně před referendem o brexitu, proti kterému se Labouristická strana stavěla. 

Kandidátka na předsedkyni labouristů Angela Eagleová
Zdroj: Reuters

Zaznívají i další kritiky poukazující na Corbynovu příslušnost ke krajně levicovému křídlu strany či na to, že se obklopuje lidmi, kterým nezáleží na úspěchu labouristů ve volbách. Odpor mezi labouristickými poslanci a představiteli vůči Corbynovi je tak silný, že v případě jeho nového zvolení podle expertů hrozí straně rozkol.

Zatímco Corbyn a jeho spojenci tvrdí, že stranický šéf získává automatickou nominaci k obhajobě funkce, velká část labouristů je přesvědčena o tom, že tomu tak není. Corbyn podle nich potřebuje podporu nejméně 50 poslanců strany – v úterý ale Národní výkonný výbor labouristů tuto podmínku vypustil.

Jeremy Corbyn
Zdroj: Reuters

O harmonogramu volby předsedy by strana měla rozhodnout ve čtvrtek. Už nyní je ale jisté, že za hlasovací právo budou muset příznivci strany zaplatit 25 liber (800 korun). Loni na podzim poplatek činil tři libry (100 korun).