Skotsko nehodlá po brexitu zpřetrhat své svazky s Unií

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová má v úmyslu usilovat o to, aby Skotsko mohlo mít i po odchodu Spojeného království z EU přístup k jednotnému evropskému trhu. Sturgeonová uvedla, že odchod z Unie by byl proti vůli Skotů. Ti v referendu většinově hlasovali pro setrvání monarchie v EU.

obrázek
Zdroj: ČT24

Sturgeonová při projevu ve skotském parlamentu řekla, že je nutné zajistit, aby byla respektována vůle Skotů.

O druhé referendum o nezávislosti své země ovšem zatím usilovat nehodlá. V roce 2014 se Skotové vyjádřili pro setrvání v Británii. V předvolební kampani byli například varováni, že zisk nezávislosti by znamenal ztrátu členství v EU.

Sturgeonová se chce ve středu setkat v Bruselu s šéfem europarlamentu Martinem Schulzem i bývalým belgickým premiérem a šéfem europarlamentní frakce ALDE Guyem Verhofstadtem, aby probrali možnosti skotského setrvání v rámci evropského společenství.

Verhofstadt belgické televizi STV řekl, že připojení nezávislého Skotska k EU by nebylo „velkou překážkou“. „Pokud se Skotsko rozhodne opustit Británii, být nezávislým státem a stát se součástí Evropské unie, myslím, že není velká překážka takovou věc zrealizovat… Ale je to samozřejmě věc skotského lidu,“ podotkl Verhofstadt.

Naopak schůzku se Sturgeonovou odmítl předseda Evropské rady Donald Tusk kvůli tomu, jak je situace mezi EU a Británií nyní „delikátní“. „Není to správný, vhodný okamžik k setkání,“ řekl nejmenovaný činitel EU podle agentury AP. 

Jsem odhodlána, plně odhodlána zachovat vztah a místo Skotska v EU. Musíme nyní podniknout veškeré potřebné kroky k tomu, abychom zajistili, že vůle skotského lidu ohledně EU bude respektována.
Nicola Sturgeonová
premiérka Skotska

Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky nejsou kroky skotské politické reprezentace pozitivním signálem a mohou podle něj ohrozit budoucí zachování integrity Velké Británie.

Vydáno pod