Drogový boss se dočkal svobody, záhy ho zatkli v Mexiku

Bezprostředně po odpykání trestu ve Spojených státech byl ve středu na mexických hranicích zatčen drogový boss Héctor „El Güero“ Palma Salazar. Bývalý komplic šéfa mocného drogového kartelu Sinaloa Joaquína Guzmána si v USA od roku 2007 odpykával trest 16 let vězení, předčasně byl propuštěn za dobré chování.

V mexickém pohraničním městě Matamoros byl Palma mexickou policií zatčen v okamžiku, kdy opustil území USA. Jaká obvinění proti němu mexická policie vznesla, není známo. Palma sehrál klíčovou roli při akcích kartelu Sinaloa, který od 80. let minulého století pašoval kokain z Kolumbie.

Podle mexického deníku El Universal mají tamní úřady obavy z války gangů. Kdyby Palma nebyl okamžitě zatčen, byl by jediným šéfem vlivného kartelu Sinaloa, který je na svobodě.

Pravá ruka Guzmána

Šéf kartelu Guzmán je v mexickém vězení a čeká na vydání do USA. Tam bude postaven před soud kvůli obvinění z vraždy, obchodu s kokainem a marihuanou, praní špinavých peněz a z nelegálního držení zbraní.

Guzmán v rukou zákona
Zdroj: Edgard Garrido/Reuters

Guzmán byl v Mexiku odsouzen již v 90. letech ke dvaceti rokům za vraždu a obchod s drogami. Od té doby se však již několikrát dostal z vězení a pokaždé v tom byli podle vyšetřování „namočeni“ také úředníci.

V lednu 2001 se mu podařilo uprchnout z věznice s maximální ostrahou v dodávce s prádlem a dopaden byl až v únoru 2014. Loni v červenci pak ve chvíli, kdy se schylovalo k rozhodnutí o jeho vydání, uprchl z Altiplana tunelem ze své cely a policie jej dopadla v lednu v jeho rodném městě Sinaloa.