Tibet patří Číně, krotil Obama čínské vášně po schůzce s dalajlámou

Americký prezident Barack Obama při setkání s dalajlámou podpořil uchování jedinečných tibetských duchovních tradic. Šéf Bílého domu ale zdůraznil, že USA nemění svou politiku vůči Tibetu, který považuje za součást Číny. Peking soukromou schůzku prezidenta s exilovým duchovním vůdcem ostře kritizoval.

Obama se už s dalajlámou setkal několikrát. Prezident se s ním sešel v mapovém salónku v Bílém domě, aby zdůraznil osobní povahu jednání. S prezidenty se Obama setkává zpravidla v Oválné pracovně.

„Prezident ocenil dalajlámovo učení a věří v zachování jedinečné tibetské náboženské, kulturní a jazykové tradice,“ konstatoval mluvčí Bílého domu Josh Earnest. Dalajláma předtím označil Obamu za svého dlouholetého přítele, jehož práci obdivuje.

Tibet je naše věc, vztahy jsou v ohrožení, píše čínská agentura

Peking schůzku kritizoval. Čínská státní agentura Nová Čína uvedla, že americká vláda porušila svůj slib, že nebude podporovat tibetskou nezávislost a vážně ohrozila americko-čínské vztahy. Podle agentury Washington hraje na obě strany, když tvrdí, že považuje Tibet za součást Číny.

Nová Čína také zdůraznila, že Tibet je vnitřní záležitostí Číny a žádná cizí země nemá právo do ní zasahovat. Washington podle ní porušil mezinárodní normy vzájemných vztahů.

Dalajláma
Zdroj: ČTK/AP/Manuel Balce Ceneta

Dalajláma uprchl do Indie v roce 1959, když čínští vojáci rozdrtili pokus o povstání v Tibetu. Peking na dalajlámu coby držitele Nobelovy ceny za mír z roku 1989 pohlíží jako na separatistu, byť on sám nyní propaguje ve vztazích s Čínou „střední cestu“ – autonomii, ale nikoli nezávislost pro Tibet.

Čínská vláda ho ale považuje za nebezpečného separatistu. Mluvčí čínské diplomacie Lu Kchang ve středu varoval, že setkání vyšle špatné poselství „separatistickým silám“. Jakékoli snahy využívat problematiky Tibetu a narušovat stabilitu Číny nebudou úspěšné, zdůraznil.

Havla nazýval dalajláma přítelem

Dalajlámu pojilo osobní přátelství s českým exprezidentem Václavem Havlem. Na pozvání tehdejšího československého prezidenta přijel do Československa poprvé 2. února 1990. Návštěva tehdy vzbudila kritiku Číny, od té doby ale dalajláma navštívil Prahu ještě devětkrát. 

Občanským jménem Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamccho, se narodil 6. července 1935 v Tagccheru v Tibetu v rodině rolníka. Ve dvou letech byl rozpoznán za reinkarnaci 13. dalajlamy. Byl vzdělán v buddhismu, ale i v dalších vědách. Duchovním vůdcem Tibetu byl vysvěcen v paláci Potála ve Lhase předčasně v 15 letech, když do Tibetu vtrhla vojska komunistické Číny.

Dalajlama
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Tsering Topgyal