Levné volání z dovolené či pracovní jistoty. O co mohou Britové odchodem z EU přijít?

Evropská unie znamená hodně byrokracie a někdy stojí dost peněz, přináší ale i řadu výhod. Předpisy zajišťují lidem právo na dovolenou, zlevnilo cestování i volání ze zahraničí. Z dotací vznikají nové silnice a mosty. Spotřebitelé si také díky povinnému značení mohou být jisti obsahem jídla, které kupují. Brusel dbá i na ochranu životního prostředí, snižuje se počet skládek a emisí. Britové by tak s Brexitem mohli přijít o hodně, varuje prostřednictvím videa britský list Guardian.

Evropská unie změnila každodenní život obyvatelům členských zemí. Evropské dotace pomohly vybudovat nová, případně zrenovovat stará nádraží nebo tramvajové stanice, připomíná britský list.

Evropské peníze také usnadnily cestování po celé Unii díky novým silnicím, mostům a letištím, i když některé projekty zaostávají, uvedl Guardian v souvislosti s novým berlínským letištěm, které mělo být uvedeno do provozu už před šesti lety.

Poté, co v devadesátých letech vzrostla konkurence mezi aerolinkami, poplatky klesly o 40 procent. Lidé naopak mohou navštívit o polovinu víc destinací. Pláže navíc chrání regule na ochranu životního prostředí. Zavolat domů přitom nestojí skoro nic navíc. Poplatky za roaming, tedy hovory, textové zprávy a užívání internetu v zahraničí, budou v EU od léta 2017 zakázány.

Roaming
Zdroj: Thinkstock

Brusel přispěl rovněž ke zlepšení podmínek na pracovištích – lidé mají větší práva, i když zrovna nejsou zaměstnáni na plný úvazek. Při práci delší než šest hodin je garantována minimálně dvacetiminutová přestávka na oběd.

Diskriminace v práci byla postavena mimo zákon a přesčasy jsou omezené. Lidé mají rovněž právo na volno při založení rodiny a při plném úvazku mohou strávit aspoň čtyři týdny ročně na dovolené. Unijní pravidla a byrokracie ale stojí hodně některé malé firmy, poukazuje Guardian i na jedno z negativ svazku s Bruselem.

Důsledky Brexitu podle Guardianu
Zdroj: Guardian

EU zjednodušuje život spotřebitelům a pomáhá jim v orientaci. Na obalu jídla musí být uvedeno vše, co obsahuje. Britské Cornish pasty mohou nést tento název jen v případě, že byly skutečně vyrobeny v Cornwallu, lidé za to ale zaplatí trochu víc, píše Guardian.

Unijní regule mají pomáhat i domácnostem. Elektrické spotřebiče jsou bezpečnější a ekologičtější a vztahuje se na ně dvouletá záruční lhůta.

Dotace a poplatky v rámci společné unijní zemědělské politiky stojí spotřebitele v EU 13 miliard liber ročně, každého Brita sedm pencí denně. Lidé naopak platí o pětinu méně za víno, protože nemůže být zdaněno víc než pivo.

Brusel dbá také na ochranu životního prostředí. Díky pravidlům týkajícím se skládek se mnohem více recykluje. Unijní zákony rovněž zredukovaly emise oxidu síry. Když přijde léto a prší, lidé ocení, že déšť už není tak kyselý jako dřív.

Cameron straší ohroženou ekonomikou, exministr obrany opouští Torye

Podle premiéra Davida Camerona, který vede The In Campaign (Kampaň pro setrvání), by vystoupení z Unie znamenalo úbytek pracovních míst a ohrožení ekonomiky. „Stále bychom chtěli vyvážet do EU, ale tam bychom museli splnit podmínky pro všechna pravidla a regulace. Byli bychom zemí, která jde čelem proti zdi. Musím také říct, že pátá největší ekonomika Unii potřebuje, aby jí pomáhala bojovat za své zájmy,“ zdůraznil Cameron v živém vysílání televize ITV.

Podle Davida Camerona a mnoha dalších je v sázce sama duše Británie.
Milan Kocourek
spolupracovník ČT ve Velké Británii
Spolupracovník ČT Milan Kocourek: Podle Camerona je v sázce duše Británie (zdroj: ČT24)

Cameron také varuje před zrušením svazku s Bruselem v době zvýšené teroristické hrozby, kdy je třeba sdílet informace o podezřelých osobách. Naopak vůči imigrantům zastává umírněnější stanovisko než někteří zastánci Brexitu z kampaně Vote Leave (Hlasuj pro odchod), kteří by chtěli hranice uzavřít.

Exministr obrany John Nott, který působil ve vládě Margaret Thatcherové, kvůli „kampani strachu“ ze strany Camerona a šéfa financí George Osborna pozastavil své členství v Konzervativní straně, dokud nedojde ke změně vedení.

Nott kritizoval Cameronova slova během úterní debaty se šéfem euroskeptické strany UKIP. Premiér tam označil zastánce Brexitu za stoupence „malé Anglie a ty, kteří se předčasně vzdávají“.

Nott očekával rozumnou debatu, dočkal se „nesmyslů“

„Myslel jsem si, že když uspořádal referendum, dojde na rozumnou, intelektuální debatu o výhodách a nevýhodách EU. Brzy ale přišel útok, popis všech hrůz, které by se staly, kdybychom odešli. Říkal jsem si, že je to úplný nesmysl,“ podotkl exministr.

Mnozí euroskeptici viní Camerona z toho, že využil kolapsu webu, kde se lidé registrovali k referendu, aby zvýšil podporu své kampaně. Hlasování bylo nakonec prodlouženo do čtvrteční půlnoci, přičemž euroskeptici varují, že by znovuotevření registrací mohlo vést k napadení výsledku referenda u soudu.

obrázek
Zdroj: ČT24

Referendum se koná už 23. června. Účastnit se ho mohou pouze ti voliči, kteří mohou hlasovat v britských parlamentních volbách. To znamená nejen občané Británie, ale i Irska či Malty a dalších zemí Společenství (Commonwealthu), kteří ve Spojeném království žijí. Naopak britští občané bydlící déle než 15 let v zahraničí se v referendu vyjádřit nemohou.

Nespolehlivé průzkumy: Výsledek referenda je velkou neznámou

Výsledky průzkumů před referendem střídavě ukazují na těsné vítězství příznivců a odpůrců setrvání v EU, což znepokojuje finanční instituce i trh. Například libra kvůli možnému riziku Brexitu oslabila vůči dolaru až na třítýdenní minimum. Mnozí investoři i analytici kvůli nejasným výhledům sondáží více sledují sázkové kurzy, které dlouhodobě předpokládají britskou budoucnost v EU.

Jsou tady miliony lidí, kteří by šli bosí přes skleněné střepy hlasovat pro odchod. Kampaň pro setrvání nemá voliče, kteří jsou připraveni učinit to stejné.
Joe Twyman
agentura YouGov

Že se na průzkumy nelze spolehnout, ukázalo v roce 2014 referendum o skotské nezávislosti. Tehdy ankety avizovaly odluku od Londýna, což se nakonec nepotvrdilo. Podobná situace se opakovala i loni před parlamentními volbami, kdy průzkumy očekávaly vyrovnané výsledky konzervativců a opozičních labouristů a Cameron nakonec jasně vyhrál.

Britům by se odchodem z Unie mohlo prodražit i oblíbené Řecko (zdroj: ČT24)

Stoupencům svazku s Bruselem by mohli pomoci mladí i menšiny

K vítězství prounijního tábora mohou nyní zásadně přispět etnické menšiny, jako jsou například Indové, Pákistánci, Bangladéšané, Číňané či Afričané. Ti sice oproti bělošské většině výrazně upřednostňují britskou budoucnost v EU, zároveň je ale u nich početnější část nerozhodnutých voličů či těch, kteří se referenda zúčastnit nechtějí.

Podobně silný hlas mohou mít i mladí do pětatřiceti let, kteří ze všech věkových skupin voličů nejvíce podporují unijní členství, hlasovat jich ale s určitostí hodlá podle různých sondáží jen zhruba polovina.