Kolotoč kolem Polanského (ne)vydání do USA se točí dál, Polsko se odvolá

Režisér Roman Polanski, kterého americká justice stíhá kvůli sexu s nezletilou, by ještě mohl být vydán do Spojených států. Polský ministr spravedlnosti se odvolá proti rozhodnutí o jeho nevydání. Žalobci přitom krátce po verdiktu takovou možnost odmítali. Slavný režisér žije střídavě v Paříži a v Krakově.

USA požádaly Polsko o vydání Polanského v říjnu 2014. Soud v polském Krakově dospěl loni v říjnu k závěru, že vydání slavného režiséra by bylo v rozporu s polskými zákony a poškodilo by jeho práva.

Polská prokuratura se tehdy proti tomuto rozhodnutí neodvolala, takže rozsudek nabyl v listopadu právní moci. Nyní je všechno jinak. „Rozhodl jsem se, že podám opravný prostředek k nejvyššímu kasačnímu soudu v případu Romana Polanského,“ uvedl polský ministr spravedlnosti a generální prokurátor Zbigniew Ziobro.

Už žádná dvojí měřítka

Ministr prohlásil, že tehdy čtyřiačtyřicetiletý Polanski nezletilou dívku opil a omámil léky, aby se na ní dopustil krutého zločinu. Kdyby šlo o obyčejného člověka, už dávno by byl americké justici vydán. Ale Polanského brání „společenská smetánka a část liberálních médií“, podotkl.

„Nevidím důvod, proč uplatňovat dvojí měřítko. Všichni si musejí být rovni, zvláště v případech, kdy se dopustí zločinu na dítěti,“ zdůraznil. „Znamená to snad, že vynikající umělec smí znásilňovat a páchat jiné těžké zločiny, zatímco obyčejný Kowalski má být přísně potrestán? Zákon musí platit pro všechny,“ dodal.

Režisérův obhájce upozornil, že pokud by nejvyšší soud o záležitosti jednal, nebude rozhodovat o Polanského vině, nebo nevině, ale pouze o přípustnosti jeho vydání do Ameriky, uvedl zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Žádost Spojených států o vydání už před šesti lety řešil soud ve Švýcarsku, kam jel režisér na festival do Curychu převzít cenu za celoživotní dílo. Polanski strávil tehdy několik týdnů ve vazbě a půl roku v domácím vězení ve své tamní chatě, než Švýcarsko rozhodlo, že ho nevydá.

obrázek
Zdroj: ČT24

Polanski v březnu 1977 v domě Jacka Nicholsona (herec nebyl doma) fotografoval nezletilou dívku (její matka s fotografováním souhlasila) a pak s ní měl sexuální styk. Za sex s dívkou, která měla tři týdny před 14. narozeninami, mu hrozilo až 50 let vězení. Režisér tehdy uzavřel dohodu s prokuraturou a strávil v cele 42 dní. Pak utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře.

Režisér při procesu v USA sex s třináctiletou dívkou přiznal, trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilými považován za znásilnění.

Někdejší oběť Polanského vyjádřila již dříve s rozhodnutím polského soudu nevydat režiséra do USA spokojenost a úlevu v naději, že skončí věčné přetřásání případu, které ničí ji a její blízké. Prokuratura jí prý nyní dělá „medvědí službu“ svou „parodií na spravedlnost“, ve které jde jen o senzaci. Klid si podle ní zaslouží i Polanski, který vinu přiznal a trest si již odpykal. „V žádném případě to nebylo znásilnění. Vzpamatovala jsem se z toho. Zlé věci se stávají,“ řekla NBC News dvaapadesátiletá Samantha Geimerová.