Až 25 let vězení: Soud potrestal jihoamerické důstojníky za likvidaci politických odpůrců

Argentinský soud poslal do vězení čtrnáct bývalých důstojníků za účast na takzvané Operaci Cóndor, při které v 70. a 80. letech vlády několika jihoamerických zemí likvidovaly politické odpůrce. Tresty se pohybují mezi osmi a 25 lety. Bývalý argentinský generál a diktátor Reynaldo Bignone byl odsouzen na 20 let, už teď si ale odpykává doživotní trest za podíl na únosech a mučení.

Proces kvůli operaci Cóndor trval více než tři roky. Důstojníci byli odsouzeni za zločinné spolčení, únos a mučení. Osmaosmdesátiletý Reynaldo Bignone byl odsouzen za zmizení více než sta lidí během této operace. Generál vládl Argentině v letech 1982 až 1983.

Rozsudky jsou považovány za milník, protože je to poprvé, co soud prokázal, že zločinné spolčení nazývané Operace Cóndor provedli diktátoři šesti jihoamerických zemí. Při ní v 70. a 80. letech koordinovaně za pomoci tajných služeb likvidovaly vlády těchto zemí své politické oponenty. Operaci zahájil chilský diktátor Augusto Pinochet a kromě Chile se na ní podílela i Argentina, Bolívie, Brazílie, Paraguay a Uruguay.

Rozhodnutí soudu ukazuje nejen to, že státní terorismus v Argentině byl zločinným spolčením, ale i cílený koordinovaný útlak s ostatními diktaturami.
Luz Palmas Zalduová
právnička

Při operaci bylo podle některých odhadů zabito na 50 tisíc lidí. Proslula mimo jiné takzvanými lety smrti, při nichž byli političtí oponenti diktatur shazováni z letounů do moře. Za zločiny v konkrétních případech již byli někteří v různých zemích odsouzeni. Existence operace vyšla najevo počátkem 90. let, kdy byly v Paraguayi objeveny tajné dokumenty tamní policie.

„Operace Cóndor ovlivnila můj život, moji rodinu,“ řekla agentuře AP Laura Elquetaová. Její bratr Luis Elgueta zmizel při Operaci Cóndor v Buenos Aires v roce 1976. „Tento soudní proces je velmi významný, protože je to poprvé, kdy soud rozhodl proti tomuto zlověstnému plánu Cóndor,“ dodala.

Ze 32 obviněných bylo potrestáno čtrnáct

„Mám pocit, že jsme si tak dlouho šli pro spravedlnost, až se nám jí podařilo dosáhnout. Co ale chybí je část pravdy – všichni by se měli dozvědět, co se vlastně stalo se všemi zmizelými,“ dodala Nora de Cortinas, jež spoluzakládala organizaci Matky z Plaza de Mayo, které sdružilo ženy, jejichž děti zmizely v době státního teroru.

Verdikt kvůli Operaci Cóndor: Bývalé jihoamerické důstojníky poslal soud až na 25 let do vězení (zdroj: ČT24)

Proces začal v březnu 2013 a původně se týkal 32 lidí, někteří byli obvinění zproštěni, jiní zemřeli. Obžalován byl i argentinský diktátor Jorge Videla, už dříve odsouzený za zločiny proti lidskosti, který zemřel krátce po zahájení procesu.

V souvislosti s Operací Cóndor byl obviněn i někdejší chilský diktátor Augusto Pinochet, jehož stíhání ale chilský soud zastavil ze zdravotních důvodů. V roce 2006 Pinochet zemřel. 

Vydáno pod