Honosného hotelu si užívali de Gaulle nebo Fitzgeraldová. Nyní v sousedství války zeje prázdnotou

Nedaleko bojových linií syrské války leží přes sto let zamrzlá historie. Hotel Palmýra v libanonském Baalbeku si od svého založení zachoval původní ráz. Atmosféru jako z románů od Agathy Christieové tady podtrhuje nepřímo i syrská válka. Pokoje tohoto hotelu pamatují slavná jména z celého světa, v současnosti ale zejí prázdnotou.

Hotel Palmýra přitom přivítal třeba Ellu Fitzgeraldovou, Charlese de Gualla nebo Jeana Cocteau. Mnohé si pamatují nejen zdejší zdi, ale i zaměstnanci, kteří jsou tu od 50. let. Klíče od pokojů se teď předávají většinou jen při pravidelném úklidu.

Přes 140 let starý hotel leží na dohled od antických chrámů. Vůni starých koberců ale vytlačila v posledních letech ta střelného prachu. Nedaleko libanonského Baalbeku je syrská hranice a za ní už pět let zuří občanská válka.

Zašlá sláva hotelu na pozadí konfliktu (zdroj: ČT24)

Přilehlé údolí Bikáa je útočištěm šíitského Hizbaláhu a další napětí sem přinesly stovky tisíc syrských uprchlíků. Turisté jezdit prakticky přestali. Během tří let od začátku války v Sýrii klesl jejich počet v rámci celého Libanonu asi o 40 procent.

Nepomohla ani ujištění úřadů, že bezpečnostní situace je dobrá. „Od roku 2011, kdy v Sýrii začaly problémy, je tu mnohem méně práce. Přijíždí sem o 70 až 80 procent méně turistů,“ vysvětluje průvodce Charbel Saliba. Zavřít ale hotel Palmýra nehodlá. Věří, že jeho bohatá historie a sláva ještě neskončila.

Vydáno pod