Kolem Fukušimy vyrostl ledový val. Brání úniku radioaktivní vody do Pacifiku

Japonsko začalo zmrazovat půdu kolem jaderné elektrárny Fukušima. Kolem reaktorů vybudovalo podzemní ledový val, který má zabránit mísení radioaktivní vody s podzemními vodami a úniku do Tichého oceánu. Elektrárnu v roce 2011 poškodilo zemětřesení a přívalová vlna tsunami.

Tři poškozené reaktory elektrárny musejí být neustále ochlazované vodou, aby se jejich roztavená jádra nepřehřála. Voda, která se k ochlazování používá, se stává radioaktivní, pak se dekontaminuje a používá se znovu. Část vody ale při ochlazování protéká prasklinami a dalšími poškozenými místy do základů reaktoru, kde se mísí s podzemní vodou.

Nyní je ve fukušimském komplexu v asi tisícovce nádrží kolem 800 tisíc tun radioaktivní vody. Díky 1,5 kilometru dlouhému valu by podzemní voda měla přestat k elektrárně pronikat. Systém tvoří trubky připravené k naplnění chladicí směsí o teplotě až minus 40 stupňů Celsia. Systém má zmrazit půdu kolem poškozených reaktorů do hloubky 30 metrů.

Provozovatel elektrárny firma TEPCO bude systém spouštět postupně, aby mohl průběh monitorovat a upravovat. V první fázi je aktivovaná východní část valu, která je nejblíž oceánu a která má bránit kontaminované vodě v průniku do Pacifiku. Ve druhé fázi se bude zmrazovat západní část valu pod horskými svahy. Odtamtud k elektrárně stéká nejvíc podzemní vody.

obrázek
Zdroj: ČT24

Projekt měl být hotový už loni v březnu, ale dokončil se téměř o rok později. Japonsko do něj investovalo 35 miliard jenů (7,43 miliardy korun). Už má ale řadu kritiků. Někteří experti poukazují na to, že v daných podmínkách se jedná o nevyzkoušené opatření. Podobná metoda se dříve využívala jako zábrana průsaku vody do tunelů nebo metra. Stavba valu obklopujícího čtyři atomové reaktory s přilehlými zařízeními je ale zatím nevídaná.

Vydáno pod