Premiérka Szydlová podpořila úplný zákaz potratů v Polsku

Polská premiérka Beata Szydlová podporuje úplný zákaz potratů, o němž patrně bude hlasovat parlament. Konzervativní politička se tak vyjádřila k návrhu předloženému zákonodárcům katolickou nadací názorově blízkou vládní straně Právo a spravedlnost (PiS). O zákazu interrupcí hlasoval Sejm (dolní parlamentní komora) neúspěšně již loni za minulé liberální vlády, nyní však PiS disponuje v parlamentu absolutní většinou hlasů.

Současný zákon přijatý v 90. letech v katolickém Polsku potraty zakazuje s výjimkou tří případů: pokud je plod poškozený, pokud těhotenství ohrožuje zdraví či život ženy, anebo je-li těhotenství následkem zločinu.

Iniciativa „Stop potratům“ však nedávno předložila maršálkovi Sejmu návrh počítající se zrušením těchto výjimek či se zpřísněním trestů za provedení nelegálního potratu.

„Občanských iniciativ si vážíme a budeme na nich pracovat. Pokud jde o můj názor, o postoj Beaty Szydlové, já tu iniciativu podporuji,“ řekla premiérka polskému rozhlasu. Zdůraznila přitom, že poslanci PiS budou mít při hlasování volnou ruku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Většina konzervativců úplný zákaz potratů, který dlouhodobě vyvolává v rozdělené polské společnosti bouřlivé debaty, podporuje. Při loňském hlasování byl poměr hlasů v neprospěch zákazu 206 ku 178. Tehdy však měla PiS ve 460členném Sejmu 134 mandátů, zatímco nyní má o stovku více. Zákaz přitom podporují i někteří poslanci jiných stran.

Stoupencem zákazu potratů je rovněž předseda PiS Jaroslaw Kaczyński, který má ve straně větší vliv než premiérka.

Polské katolické kruhy označují jakýkoli případ umělého přerušení těhotenství za zabití a tvrdí, že současný zákon takové počínání ospravedlňuje. Návrh, kterým se bude Sejm zabývat, pokud nadace shromáždí dostatek podpisů obyvatel – což loni nebyl problém – počítá například s finanční pomocí pro matky, které budou muset pečovat o poškozené dítě, nebo pro ty, kterým se narodí potomek v důsledku znásilnění.

Pokusů o změnu protipotratového zákona bylo v Polsku od jeho zavedení mnoho. Neuspěly však ani ty, které se ho snažily liberalizovat, ani návrhy úplného zákazu interrupcí.

Vydáno pod