Tečka za vojenskou diktaturou: V Barmě začal vládnout blízký spolupracovník Su Ťij

Nový prezident Barmy složil přísahu (zdroj: ČT24)

Nový prezident Barmy složil přísahu. Tchin Ťjo je první zvolenou civilní hlavou státu za víc než padesát let vojenské diktatury. Předpokládá se, že rozhodovat bude spolu s nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Přes volební vítězství opozice si ale armáda v zemi dál udržuje silný vliv na politické dění.

„Slavnostně a upřímně slibuji věrnost lidu barmské republiky. Budu se řídit ústavou a jejími zákony (…) zasvětím svůj život službě Barmě,“ prohlásil Tchin Ťjo v parlamentu. V krátkém projevu zdůraznil potřebu celostátního příměří. Režim bojoval s různými etnickými skupinami po celá desetiletí.

Jako nová vláda se budeme snažit ustanovit konstituci chránící takové principy, jakými jsou národní smíření a národní mírový proces a vybudování demokratické federální unie. Budeme se snažit pracovat na rozvoji životních standardů našich občanů.
Tchin Ťjo
nový barmský prezident

Devětašedesátiletý politik je synem básníka, studoval ve Velké Británii a v posledních letech učil na univerzitě. Jeho žena je dcerou zakladatele donedávna opoziční Národní ligy pro demokracii (NLD).

Se Su Ťij se zná více než dvacet let. Po celou dobu ji věrně provázel v jejím nenásilném boji za demokracii země a byl jejím poradcem v zahraničněpolitických otázkách. Nějakou dobu strávil i za mřížemi.

Změny posledních pěti let: Konec cenzury, propouštění politických vězňů a konec izolace

Nové hlavě státu předává moc odstupující prezident Thein Sein, který vedl kvazi-civilní vládu od roku 2011 a je považován za iniciátora reforem. Zrušena byla cenzura a začaly vycházet noviny patřící soukromým vlastníkům.

Na svobodu se také v posledních pěti letech dostaly stovky politických vězňů. V zemi bylo podle západních zdrojů vězněno kolem 2000 novinářů, občanských aktivistů a opozičních politiků, mezi politickými vězni byli dokonce i herci.

Politické změny vedly k ukončení mezinárodní izolace Barmy. Rok poté, co se stal Thein Sein prezidentem, byly pozastaveny unijní sankce a Washington odsouhlasil zrušení některých restrikcí. Složitý směnný kurz byl zjednodušen a země nyní vítá zahraniční firmy. Licence k vybudování mobilních telefonních sítí dostalo Norsko a Katar. 

Přísahu složila i nová barmská vláda

Společnou přísahu složilo ve středu také osmnáct členů nového kabinetu včetně Su Ťij. Dlouhá léta vězněná disidentka nemohla na základě ústavy z dob vojenské diktatury sama kandidovat na prezidenta. Její synové totiž mají britské občanství.

Politička už se ale nechala slyšet, že hodlá zemi vládnout nepřímo prostřednictvím nově vytvořeného „super ministerstva“. To bude mít v nové vládě podle stanice na starosti současně zahraniční vztahy, školství, energetiku a prezidentské záležitosti.

Su Ťij v parlamentu
Zdroj: Gemunu Amarasinghe/ČTK/AP

NLD loni získala 80 procent parlamentních křesel, o něž se mohla ucházet, ústava ale armádě zaručila čtvrtinu křesel. To jí umožňuje vetovat ústavní dodatky, a omezovat tak rozsah demokratických reforem. Vrchní velitel armády také jmenuje ministra vnitra, obrany a bezpečnosti hranic.