Pákistán zadržel po útoku Talibanu pět tisíc lidí. Dvě stovky vyšetřuje

Více než pět tisíc lidí zadržely úřady v Pákistánu po nedělním sebevražedném útoku v Láhauru. Většinu podezřelých policie propustila, dále ale vyšetřuje 216 z nich. Při útoku zemřelo přes 70 lidí, především ženy a děti, přihlásilo se k němu fundamentalistické hnutí Taliban.

Více než 200 lidí vyslýchá pákistánská policie kvůli velikonočnímu láhaurskému útoku. „Více budeme vědět po dalším vyšetřování. Pokud se ukáže, že je někdo vinen, bude obviněn,“ řekl ministr pro provincii Paňdžáb Rana Sanaulah.

K útoku v paňdžábské metropoli se přihlásil Taliban. Jeho mluvčí Ehsanulláh Ehsan označil sebevražedný útok za válečný čin. „V této válce přijde řada na každého, obzvláště na pákistánská média. Čekáme jen na správný čas,“ uvedl na Twitteru.

Islamisté také demonstrují, ochromili Islámábád

Od neděle, kdy došlo k útoku v Láhauru, také v pákistánské metropoli začaly demonstrace islámských radikálů. Požadují, aby bylo v Pákistánu přísně dodržováno islámské právo šaría a bouří se proti popravě vraha bývalého paňdžábského guvernéra Salmána Tasíra. Byl jeho osobním strážcem a Tasíra zavraždil, protože nesouhlasil s jeho liberálními postoji a reformami.

Demonstranti v Islámábádu ničili budovy a autobusové zastávky. Podle pákistánské policie je kvůli demonstracím řada čtvrtí ochromena. Premiér Naváz Šaríf poté extremisty varoval, že vládní vojáci proti nim budou neúnavně bojovat.

Protestující islamisté
Zdroj: Anjum Naveed/ČTK/AP