Polská vláda čistí policii i armádu

Polská vláda čistí policii i armádu (zdroj: ČT24)

Polská pravicová vláda pokračuje v razantních personálních změnách. Za čtvrt roku už stihla odvolat desítky nejvyšších státních zaměstnanců, změnit špičky policie i armády. Zatímco kabinet mluví o nutných reformách, jeho kritici o čistkách, které nemají v novodobém Polsku obdoby.

Polská pravicová vláda vyměnila za 3 měsíce svého fungování celé vedení policejního prezidia i šéfy jeho hlavních odborů. Děje se to poprvé za posledních 25 let. „Je normální, že v každém demokratickém státě mění nová vláda po volbách vedoucí lidi v administrativě i v policii,“ říká poslanec za Právo a spravedlnost Jacek Sasin.

Nebývalá je ale razantnost a rychlost změn. Ihned po nástupu vlády odešli čtyři šéfové tajných služeb, teď je následují desítky lidí ve veřejnoprávních médiích. Mění se šéfové státních podniků, klíčoví úředníci, vedení policie i armády. Na protest proti změnám nedávno rezignovalo hned pět nejvyšších polských generálů. Jen pár měsíců před klíčovým summitem NATO ve Varšavě.

Polské změny
Zdroj: ČT24
Nejlepší generálové, členové generálního štábu rezignovali, protože nechtějí, aby jim velel ministr, který propadá spikleneckým teoriím (kolem havárie) ve Smolensku. Je to vážná krize fungování státu.
Rafal Grupiňski
poslanec, Občanská platforma

Rezignace generálů spustila bouři v parlamentu. Zatímco opozice mluví o čistkách, pravicová vláda o bolestných, ale nutných reformách. „Ministr obrany nechce dělat nějaké drastické změny, ale pokud tam ti lidé nevidí pro sebe místo a chtějí rezignovat, nemůžeme je násilím držet,“ vysvětluje Sasin.

Voličům polské pravice razantní personální změny nevadí. Nejnovější průzkumy dávají Právu a spravedlnosti pořád víc než 35 procent podpory. „(Pro jejich voliče) jde z jedné strany o boj s establishmentem, se soudci nebo jinými elitami, což voličům pravice imponuje. Nebo jsou to pro ně nepodstatné věci, které existují jen díky médiím, která nepřejí PiS,“ vysvětluje analytik, Polityka Insight Wojciech Szacki.

Polský volební průzkum
Zdroj: ČT24/polsko

Řada Poláků taky spojuje naděje se sociálním programem nové vlády. Tedy snížením věku odchodu do důchodu a vyššími příspěvky na děti. Ty chce vláda začít vyplácet už za dva týdny.