Naděje pro Fica? Už druhá strana otočila – rozbíhají se vyjednávání

Slovenským sociálním demokratům (Smer-SD) premiéra Roberta Fica stoupla šance na sestavení vlády. Po nedávných parlamentních volbách to sice u východních sousedů vypadalo na pat, už dvě strany pravého středu ale změnily svůj odmítavý postoj a začaly s Ficovou stranou vyjednávat.

Po sobotním rozhodnutí strany Most-Híd učinila v neděli stejné rozhodnutí také nová strana Sieť. Obě strany otočily poté, co padla možnost vzniku pravicové vlády. Už dříve začala se stranou Smer-SD jednat také Slovenská národní strana (SNS). Pokud by se tyto čtyři subjekty nakonec domluvily na koalici, pak budou mít ve 150členné sněmovně většinu 85 křesel.

Premiér Fico se v neděli odpoledne nejprve sešel s předsedou strany Most-Híd Bélou Bugárem, oba politici se po schůzce před novináři shodli, že mají zájem pokračovat v jednáních. „Neexistují takové rozdíly, které by nám neumožňovaly pokračovat v debatě. Nejdříve si chceme vyjednat programové priority,“ řekl novinářům Fico.

Podobně se Fico vyjádřil i po následné schůzce se šéfem strany Sieť Radoslavem Procházkou. „Existují podmínky pro to, abychom pokračovali v rozhovorech,“ uvedl Fico a Procházka jeho vyjádření potvrdil.

Jenže případný vstup této strany by patrně vyústil v rozkol uvnitř Sietě, která byla před volbami označována za hlavního vyzývatele Ficovy strany a která nakonec jen těsně překročila pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do sněmovny. Podle listu Denník N dva z deseti zvolených poslanců této strany včetně její místopředsedkyně ohlásili, že vystoupí ze strany, pokud bude spolupracovat se sociálními demokraty. I v takovém případě by ale čtyřkoalice pod vedením Smeru-SD měla ve sněmovně pohodlnou většinu.

Možnost široké koalice padla po kongresu SNS

Parlamentní volby na Slovensku skončily překvapivým výsledkem, Ficova strana oslabila a do sněmovny se dostalo osm stran včetně krajní pravice. Jednou z možných variant většinové vlády byla právě zmiňovaná čtyřkoalice – takové spojenectví by ovšem znamenalo, že spolu poprvé v novodobé historii země budou sedět ve vládě nacionalistická SNS a strana Most-Híd, zástupce početné maďarské menšiny.

Výsledky slovenských voleb
Zdroj: ČT24

Druhou možností vytvoření vlády pak byla široká koalice šesti stran pravého středu včetně Sietě a strany Most-Híd. Tato alternativa ovšem padla po sobotním kongresu SNS, která takovou koalici odmítla. Bez podpory SNS pětice dalších stran pravého středu pod vedením liberální Strany svoboda a solidarita (SaS) vládu s potřebnou většinou ve sněmovně sestavit nedokáže.

Vydáno pod