Obama jako ďábel a viník tisíců obětí. Ulicemi Moskvy se šíří nová propaganda

Prezident Spojených států Barack Obama jako ztělesnění ďábla - podobně ho začaly zpodobňovat promítače v ulicích Moskvy. Nejdůležitější Američan současnosti se stal hlavním aktérem kampaně, kterou Moskva začala před několika týdny. Jejím účelem je amerického prezidenta zesměšnit a učinit ho - alespoň v očích Rusů - zodpovědným za současné světové konflikty.

Hanlivá kampaň viní Obamu z podílu na smrti stovek lidí v Sýrii, Libyi i na Ukrajině. Za všechny tamní konflikty totiž podle tvůrců tažení může a dle některých výjevů zabíjí dokonce víc než kouření. Politici Kremlu tuto kampaň příliš komentovat nechtějí a o skutečných autorech tak není známo.

Kremelští politici k antiobamovské kampani mlčí. Kdo za ní stojí, se neví. Ke komentáři se odhodlal jediný poslanec. „Hlavním cílem je odvést pozornost od domácích problémů. Rusko zažívá krizi, a to velmi vážnou… Vláda potřebuje někoho obvinit a Obama je velmi vhodný cíl,“ řekl poslanec Dmitrij Gudkov.

Není ale žádným překvapením, že šéf Bílého domu se v Kremlu popularitě příliš netěší. Vztah dvojice nejmocnějších mužů světa zhoršila ukrajinská krize a nepomohlo ani ruské angažmá v Sýrii. I když spolu státníci sporadicky komunikují, analytici mluví o návratu do dob studené války.

Zavání rusko-americké vztahy novou studenou válkou? (zdroj: ČT24)