Rusko svými kroky na Ukrajině a v Sýrii podněcuje novou studenou válku, tvrdí polský prezident

Pokud mluví Dmitrij Medvěděv o studené válce, stačí se podívat na ruské aktivity a je jasné, kdo tuto novou studenou válku chce. V rozhovoru s agenturou Reuters to prohlásil polský prezident Andrzej Duda, který tak reagoval na nedávná slova ruského premiéra, podle něhož se NATO chová vůči Rusku nepřátelsky.

„Když někdo podniká agresivní vojenské aktivity na Ukrajině a v Sýrii, jestliže posiluje svou vojenskou přítomnost u svých sousedů… pak máme jednoznačnou odpověď na otázku, kdo chce začít novou studenou válku. Zcela jistě to není Polsko nebo NATO,“ prohlásil polský prezident.

Ruská armáda v roce 2014 anektovala ukrajinský poloostrov Krym. Podle Západu, který tvrdí, že má k dispozici satelitní snímky, videa a další důkazy, Moskva poskytuje i zbraně proruským rebelům na východě Ukrajiny. Rusko ale tato obvinění odmítá.

Polsko a jeho vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) patří k nejtvrdším kritikům ruského postoje. Poláci pořádají v červenci ve Varšavě summit, na němž by měly být dokončeny plány posílení přítomnosti NATO ve střední a východní Evropě. Duda zopakoval, že Poláci chtějí „silnou“ alianční přítomnost na svém území, což by znamenalo „trvalou přítomnost“, tedy pravidelnou obměnu vojáků. Některé země NATO se ale tomuto kroku brání. Obávají se nákladů na tuto misi a také dalšího zhoršení vztahů s Moskvou, které by to nejspíš vyvolalo.

Prezident Duda loni v květnu nečekaně zvítězil v prezidentských volbách, a zajistil tak straně Právo a spravedlnost prvního prezidenta po téměř deseti letech. Do té doby téměř neznámý politik sám sebe vidí jako duchovního a politického pokračovatele bývalého polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Ten byl bratrem-dvojčetem vůdce PiS Jaroslawa Kaczyńského a zahynul v roce 2010 při leteckém neštěstí u Smolensku.

Duda a polská premiérka Beata Szydlová podle kritiků spíše naslouchají právě Jaroslawu Kaczyńskému, než aby tvořili svou vlastní politiku. Polský prezident to ale v nynějším rozhovoru odmítl.