Světoví lídři i diplomaté se sjeli do Mnichova. Začíná jednání o Sýrii

Konflikt v Sýrii, s ním související uprchlická krize i pokračující střety na východě Ukrajiny budou hlavními tématy 52. ročníku mnichovské bezpečnostní konference. Za Česko se akce oficiálně zúčastní ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a předseda sněmovny Jan Hamáček. Významné slovo bude mít také šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel – i kvůli čerstvě oznámené alianční misi kvůli uprchlíkům v Egejském moři.

Konferenci odpoledne otevře projev německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové, k situaci na Blízkém východě se po ní vyjádří také jordánský král Abdalláh II. Rozhovory by se měly věnovat hrozbě, jakou představuje radikální uskupení Islámský stát (IS), a možnostem, jak se s islamisty vypořádat. „Je to asi největší událost tohoto typu v Evropě,“ zmínil Hamáček.

Mírové rozhovory o Sýrii začaly 29. ledna v Ženevě. Zmocněnec pro Sýrii Staffan de Mistura je ale minulou středu pozastavil. Přerušení rozhovorů podle něj ovšem neznamená jejich selhání. Syrská vládní delegace v této souvislosti obvinila syrskou opozici, že se pod tlakem Saúdské Arábie, Kataru a Turecka chtěla z jednání stáhnout.

OSN prý proto raději volila přerušení rozhovorů, aby se tomuto kroku vyhnula. Podle opozice může za tento vývoj naopak syrský režim. Rozhovory mají pokračovat 25. února.

Mnichovská konference potrvá do neděle, v dalších dnech se budou politici zabývat mimo jiné konfliktem na Ukrajině. Do bavorské metropole se sjelo přes 20 šéfů států a vlád a trojnásobek ministrů obrany a zahraničí. Na bezpečnost účastníků bude dohlížet 3700 policistů a oblast kolem hotelu Bayerischer Hof, kde se konference koná, bude zcela uzavřena.