Davutoglu: Cílem útoků Ruska a Asada jsou etnické čistky

Cílem útoků syrských jednotek podporovaných Ruskem v severosyrském Aleppu i v celé Sýrii jsou etnické čistky. Prohlásil to turecký premiér Ahmet Davutoglu, podle něhož se syrská vláda spolu s Moskvou snaží docílit toho, aby v zemi zůstali jen příznivci režimu prezidenta Bašára Asada.

„Každý uprchlík, kterého přijmeme, napomáhá jejich politice etnických čistek, ale běžence budeme nadále přijímat,“ řekl Davutoglu po jednání se svým nizozemským protějškem Markem Ruttem v Haagu. Za pokrytce pak označil ty, kteří mlčí ohledně ruského bombardování Sýrie a zároveň vyzývají Ankaru, aby uprchlíky neodmítala.

Na syrské civilisty podle Davutoglua útočí také ozbrojenci ze strany syrských Kurdů (Strany demokratické unie, PYD) podporovaní Ruskem, kteří prý páchají válečné zločiny.

Tři miliardy eur, které Turecku přislíbila Evropská unie jako pomoc pro zvládání uprchlické krize, jsou podle Davutoglua jen první etapou dohody Ankary s Bruselem. Pokud bude potřeba další pomoc, přijdou na řadu další jednání, dodal premiér.

Turecko už přijalo na 2,7 milionu Syřanů, kteří prchají před občanskou válkou. Ankara v předchozích dnech přijala asi 10 000 uprchlíků, pak hranice uzavřela a údajně pouští pouze nemocné a zraněné. Stanové tábory pro uprchlíky jsou podle humanitárních organizací přeplněné.

Na severozápadě Sýrie se naplno rozhořela bitva o Aleppo

Asadovy jednotky podporované Ruskem a Íránem ve dvouapůlmilionovém Aleppu rychle postupují. Po třech a půl letech se vládní vojsko pod deštníkem mohutného bombardování svých ruských spojenců vrací na místa, odkud ho vytlačila opozice v létě 2012. Ve střetu, který ovlivní výsledek občanské války, uvízly statisíce civilistů. Pokud by největší syrské město padlo, byl by to zásadní zvrat. Je strategicky nejdůležitějším územím, jehož část ještě ovládá opozice. Ta varuje, že se neudrží déle než dva měsíce.

Od zahájení ofenzivy syrské armády a jejích spojenců zahynulo od počátku února během bojů na obou stranách v Aleppu kolem 500 lidí, z toho nejméně 100 civilistů. Uvedli to opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže uteklo z domovů před boji až 50 tisíc lidí.

V povstalecké východní části Aleppa vzdoruje několik tisíc bojovníků opozice z řad islamistů i armádních přeběhlíků. Pod tvrdým tlakem vojáků, ruských bomb, šíitských milic řízených íránskými revolučními gardami i bojovníků libanonského Hizballáhu se ale hroutí jejich obranné linie. Rozsáhlé průmyslové předměstí Šajch Nadždžár, kde Česká televize natáčela v roce 2013, ztratili v posledních dnech. Rebelové totiž najednou čelí i náporu Islámského státu.

Trosky domů v Aleppu
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Pád Aleppa i blížící se porážka na jihu bude nejspíš znamenat rozpad syrské opozice. Nová kapitola války, ve které se vůbec poprvé ve velkém utkají vláda a Islámský stát, ale běžným Syřanům úlevu nepřinese.

V bezprostředním ohrožení je jen v Aleppu na 300 000 lidí. Kromě bombardování jim teď po přetnutí zásobovací tepny z nedaleké turecké hranice hrozí i hladomor. Před hraničním přechodem do tureckého bezpečí se v lezavé zimě tlačí na 40 000 lidí. Více či méně improvizované tábory se rychle zaplnily.

OSN tlačí na Turecko, aby svou hranici otevřelo. Země, která už teď na svém území hostí největší uprchlickou populaci na světě, se ale brání pustit do přeplněných táborů další. Pokud přitom povstalecké Aleppo skutečně padne, přijdou další desetitisíce Syřanů bušit na tureckou bránu - a brzy i na tu evropskou, konstatuje zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Ze syrského Aleppa prchají tisíce lidí
Zdroj: ČT24

Prudký postup Asadovy armády na Aleppo mezitím dokládá, jak výrazně změnilo průběh konfliktu Rusko. Jeho obětí jsou už ženevské mírové rozhovory, odložené na konec měsíce.  Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že ruské nálety podrývají úsilí o nalezení politického řešení v Sýrii, protože právě jejich ukončením podmiňuje syrská opozice návrat k jednání.

A může být i hůř, pokud by se naplnily spekulace, že do války chtějí zasáhnout dva hlavní Asadovi odpůrci Turecko a Saúdská Arábie  „Vojáci, kteří vkročí na naše území, se vrátí domů v rakvích,“ pohrozil syrský ministr zahraničí Valíd Mualim.

Horizont ČT24: Jak se žije v Aleppu? (zdroj: ČT24)