Vojenská legenda Francie: Dříve našeptávač socialistů, nyní ikona krajní pravice

Po sobotních protestech hrozí vězení i slavnému generálovi (zdroj: ČT24)

Soudní dohru má sobotní demonstrace příznivců hnutí Pegida ve francouzském Calais. Až rok vězení hrozí významné osobnosti francouzské armády – generálu Christianu Piquemalovi. Do Calais přijel podpořit lidi, podle kterých už ve městě kvůli tisícům uprchlíků přestává platit právo.

I přes zákaz francouzských úřadů se v Calais sešlo na 150 demonstrantů proti údajné islamizaci Evropy. Zakázaný protest nicméně příliš dlouho netrval. Zasahující jednotky nechaly demonstranty provolat několik hesel a zazpívat Marseillaisu, následně došlo k několika potyčkám, při nichž byl použit i slzný plyn.

Nejprobíranějším se tak stalo jméno jednoho ze zhruba dvacítky zatčených – generála Christiana Piquemala. Někdejší velitel cizinecké legie se rozhodl znovu bojovat, tentokrát hlavně slovy, kvůli údajně dvojímu metru. Nelíbilo se mu, že vláda demonstraci zakázala, ačkoliv nedávné demonstraci uprchlíků se nijak nebránilo.

Piquemal v davu demonstrantů proti islámu
Zdroj: Reuters

„Jsem dnes naprosto šokovaný chováním bezpečnostních sil, ať už mají jakékoli rozkazy, řekl generál.“ „Některé věci se musí respektovat, včetně hymny, když ji někdo zpívá,“ dodal na adresu zásahových složek.

Excesy a nekorektnost přitom nejsou atributy, které by si francouzská veřejnost s Piquemalem spojovala. Už v roce 1985 dostal nejvyšší vyznamenání v zemi. Tři roky dělal poradce několika premiérům – shodou okolností socialistům, jejichž politiku nyní tolik kritizuje.

Po víkendových incidentech se však stal spíše ikonou krajní pravice či frustrovaných obyvatel Calais. Právě ti mnohdy nesou přítomnost uprchlického tábora těžce. Pařížská vláda se prý začíná o migranty starat více než o místní. „Už to nemůžeme dál přijímat. Nemáme kapacity na to, abychom nesli na svých bedrech veškeré utrpení Francie. Nemám, co bych k tomu dodal,“ říká rezignovaně účastník protestu Christophe Griffart.

Zdaleka ne všichni obyvatelé města ale s protestem souhlasili. Některá místní sdružení svou účast odvolala ještě před jeho zákazem. Nechtěla totiž být spojována s krajní pravicí a protiislámským sdružením Pegida.