V Barmě po šedesáti letech zasedl demokratický parlament

Poprvé po více než šedesáti letech zasedl v Barmě demokraticky zvolený parlament. Většinu v něm má Národní liga pro demokracii (NLD) vedená opoziční vůdkyní Do Aun Schan Su Ťij. Nově zvolené poslance čeká sestavení demokratické vlády a zvolení budoucího prezidenta.

V listopadových volbách drtivě zvítězila strana političky Su Ťij, která byla v minulosti barmským režimem několikrát perzekvována. NLD získala osmdesát procent hlasů, což jí přineslo většinu v obou komorách barmského parlamentu. Nově zvolení poslanci dnes složili přísahu.

I navzdory jasnému vítězství se však NLD bude muset o moc dělit se stále mocnou armádou, které ústava automaticky zajišťuje čtvrtinu parlamentních křesel. Vojenská junta sice v roce 2011 předala moc civilní vládě Thein Seina, pořád si však udržuje silný vliv na politické dění v Barmě. Vrchní velitel armády například jmenuje ministry vnitra, obrany a bezpečnosti hranic.

Události: Su Ťij usedla v novém barmském parlamentu (zdroj: ČT24)
  • Barmský parlament je dvoukomorový, v dolní komoře zasedá 440 poslanců, v horní 224. Z celkového počtu 664 poslanců jich je po volbách v roce 2015 390 z Národní ligy pro demokracii. Armádě náleží 166 míst. Zbylých sto míst si mezi sebe rozdělily menší politické subjekty.

První zasedání parlamentu přesto přineslo příznivcům Su Ťij značnou úlevu. Po prvotním nadšení z jasného volebního vítězství byli totiž na pochybách, zda vláda Seina skutečně NLD moc předá. Strana totiž vyhrála volby již v roce 1990, generálové ale tehdy její vítězství ignorovali.

Barmský parlament
Zdroj: ČTK

„Nikdy mě nenapadlo, že naše strana bude mít možnost zformovat vládu. Dokonce ani veřejnost tomu nevěřila. Pro nás je to šok a pro celý svět také,“ uvedl poslanec NLD Khin Maung Myint. „Budeme bojovat za lidská práva a demokracii, stejně jako za mír,“ řekl další poslanec NLD Nyein Thit.

Hledá se prezident

Současný prezident Sein odstoupí na přelomu března a dubna. Su Ťij, kterou junta držela patnáct let v domácím vězení, se však prezidentkou podle ústavy stát nemůže. O prezidentskou funkci se podle ní nemohou ucházet lidé, jejichž rodinní příslušníci mají cizí občanství. Oba synové Su Ťij jsou britskými občany, stejně jako byl i její zesnulý manžel. Spekuluje se přitom, že ústavní klauzule má mířit konkrétně na opoziční političku.

Su Ťij již dříve sdělila, že o změnu ústavy usilovat nebude. Do čela státu prý její strana navrhne méně vlivnou osobu, která bude NLD a především její vůdkyni loajální. Jedním z možných kandidátů je podle světových médií osobní lékař Su Ťij a bývalý politický vězeň Tin Mjou Win.