Zika už je v Kanadě, roste počet případů obrny svalstva

První čtyři lidi nakažené virem zika ohlásila Kanada. Třetí případ nákazy, která zřejmě ovlivňuje růst mozku u novorozenců, oznámily i Spojené státy. Navíc se objevilo podezření, že zika způsobuje Guillain-Barrého syndrom, který se projevuje obrnou svalstva. Nárůst výskytu této nemoci zaznamenali v zemích, kde se virus šíří.

Guillain-Barrého syndrom se projevuje rostoucí paralýzou. Od slabosti v nohou se šíří do horních končetin a obličeje. Pacienti se obvykle uzdraví, mohou ale nastat plicní potíže. Prudký nárůst onemocnění už zaznamenala Kolumbie, kde podle údajů tamního národního zdravotního ústavu odhalili již 20 297 případů onemocnění virem. Mezi postiženými je také 2116 těhotných žen.

Kolumbie je tak po Brazílii druhou nejvíce zasaženou zemí tímto virem. Kolumbijská vláda očekává, že by se virem mohlo letos nakazit možná až 600 000 osob.

Podobně je na tom sousední Venezuela. „Na mimořádné schůzce jsme si to spočítali, měli jsme 255 případů Guillain-Barrého syndromu, z toho 55 leží na jednotkách intenzivní péče,“ oznámila venezuelská ministryně zdravotnictví Luisana Melová.

Světová zdravotnická organizace (WHO) už zemím se zvýšeným výskytem nákazy doporučila, aby se připravily i na pacienty s touto nemocí. Stejně tak už delší dobu existuje podezření na mikrocefalii, projevující se zakrňováním růstu mozku u novorozenců.

„Možné souvislosti, i když jde jen o podezření, výrazně mění rizikovost viru zika ze středního stupně ohrožení do alarmujících rozměrů,“ řekla listu The Guardian doktorka Margaret Chanová.

Virus zika možná způsobuje chorobu nervové soustavy (zdroj: ČT24)

První případy ziky hlásí Peru. V Portugalsku a Kanadě jsou nakaženi lidé, kteří se vrátili z postižených oblastí. „Musím ujistit, že riziko je v Kanadě velmi, velmi malé. Na 80 procent lidí nemá žádné symptomy, jinde je průběh velmi lehký,“ konstatoval vrchní kanadský rada pro veřejné zdraví Gregory Taylor.

V Brazílii vysoušejí místa, kde se líhnou komáři

Brazílie, kterou virus zika postihl dosud nejvíce, vyhlásila válku komárům. Desetitisíce lidí vysouší místa, kde se rozmnožují a líhnou. „V boji proti komárům prohráváme. Pokud se mohou množit, každý z nás na to doplácí. Je třeba ještě mobilizovat své úsilí,“ zdůraznila brazilská prezidentka Dilma Rousseffová.

Brazilská prezidentka také diskutovala o situaci po telefonu s americkým prezidentem Barackem Obamou. Shodli se na urychlené nutnosti vyvinout odpovídající vakcínu a bojovat s nákazou. Žádný lék totiž v současné době neexistuje.

Virus zika je přenášen komáry druhu Aedes aegypti, kteří jsou také přenašeči horečky dengue. Příznaky infekce jsou obvykle spíše mírné – může se projevovat vysokými teplotami, vyrážkou, bolestí hlavy i kloubů, které trvají asi sedm dní.