Pestrobarevné masky a tajuplné škrabošky... Benátky opět žijí karnevalem

Benátky žijí rejem masek víc než sedm set let (zdroj: ČT24)

Jeden z nejznámějších karnevalů světa je v plném proudu. Proslulý rej masek v Benátkách chce přitom letos návštěvníky nejen oslnit. Město na vodě během svátku hodlá uctít a ukázat všechny, kdo výjimečné kostýmy pro tuto příležitost vyrábějí.

Tradice benátského karnevalu trvá víc než 700 let. Každý rok se touto dobou benátskými uličkami a kanály proplétají lidé v pestrobarevných oblecích, tváře zakryté za tajuplnými maskami.

Benátský karneval
Zdroj: ČTK/ABACA/AA

V anonymitě většinou zůstávají i autoři karnevalových kostýmů. Letos ale tvůrci výjimečně vystoupí ze stínu. „Člověk si masku nese v sobě. Je to jeho schopnost hledat a nacházet sám sebe. Karneval představuje příležitost, kdy je přesně tohle dovoleno,“ říká jeden z výrobců masek Gualtiero Dall'Osto.

Řemeslný mistr Gualtiero vyrábí škrabošky z nejrůznějších materiálů už pětatřicet let. Teď své umění mimořádně nepředvede jen v zastrčeném ateliéru, ale přímo na náměstí svatého Marka.

Veřejnosti se představí také vyhlášení krejčí a obuvníci. „Ušití jednoho kostýmu trvá nejmíň měsíc. Když někdo přijede na karneval na deset dní, nemůžeme pro něj udělat nic,“ upozorňuje krejčí Francesco Briggi.

Kostým vyjde účastníky karnevalu na několik desítek tisíc korun
Zdroj: ČT24

Francescův ateliér šije všechno ručně. Zdejší šlechtické obleky ve stylu renesance či osmnáctého století se pyšní detailním zdobením. Ten nejlevnější kostým vyjde v přepočtu na osmdesát tisíc korun. Cena se ale může vyšplhat mnohonásobně výš. Někteří zákazníci si přejí šaty posázené zlatem a drahými kameny, jiní se chtějí ukázat v původních látkách z dané doby. Každý rok přitom musí mít nový model.

„Je tu tahle potřeba oslnit návštěvníky Benátek. Karneval k tomu samozřejmě slouží jako ideální scéna,“ dodává krejčí.

Benátský karneval
Zdroj: VISION/ČTK/PA

Původně plnila zahalená tvář trochu jiný účel. Obyčejní lidé mohli aspoň chvíli mluvit se svými vládci beztrestně jako rovní s rovnými. Kvůli tomu se ale teď nikdo v Benátkách skrývat nemusí a z oblíbeného zvyku zůstala čirá zábava.