Trump nevylučuje nezávislou kandidátku, nezíská-li republikánskou

Cleveland - Newyorský miliardář Donald Trump nevyloučil, že by se mohl ucházet o prezidentské křeslo jako nezávislý kandidát, pokud ho Republikánská strana nejmenuje svým kandidátem. Řekl to během první televizní debaty mezi hlavními republikánskými uchazeči o nominaci na prezidenta USA v roce 2016. Jako nezávislý by v konečném boji podle agentury Reuters nejspíš poškodil republikánského kandidáta.

„Tento slib v této fázi neudělám,“ odpověděl moderátorovi stanice Fox News na otázku, zde se může zavázat, že se nestane nezávislým kandidátem a podpoří každého kandidáta jmenovaného republikány. Republikánská strana se podle Reuters obává, že v sondážích úspěšný Trump by jako nezávislý kandidát sebral mnohé hlasy republikánskému kandidátovi, což by pomohlo kandidátovi demokratů.

Dosavadní průběh kampaně vynesl realitního magnáta agresivně vystupujícího před kamerami do čela zástupu uchazečů, když jeho stále rostoucí náskok dosáhl v posledním průzkumu 14 procentních bodů před druhým Jebem Bushem. Devětašedesátiletý Trump přitom voliče zásobuje hlavně jednoduchými a chytlavými výroky.

Trump opět vynesl mexickou kartu

V debatě například zopakoval své přesvědčení, že Mexiko posílá v řadách nelegálních přistěhovalců do USA zločince. „Děje se to, protože naši (vládní) představitelé jsou hloupí, naši politici jsou hloupí. Naopak mexická vláda je mnohem chytřejší a mnohem více mazaná,“ řekl Trump. Zatímco ostatní diskutující byli pro postupnou legalizaci nynějších asi 11 milionů imigrantů bez dokladů v USA, Trump je v zemi nechce. 

Mezi desítkou diskutujících republikánů se dostali kromě Trumpa a bývalého guvernéra Floridy Bushe také guvernérem státu Wisconsin Scott Walker, bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, senátoři Ted Cruz, Marco Rubio a Rand Paul, guvernéři Ohia a New Jersey John Kasich a Chris Christie a neurochirurg Ben Carson. Kromě Trumpa se všichni zavázali, že podpoří republikánského kandidáta, ať sami dopadnou jakkoli.