Kvůli králi se zavřou francouzské pláže

Rijád/Vallauris (Francie) - Francouzům se nelíbí postup úřadů, které kvůli pobytu saúdskoarabského krále v nejbližších dnech uzavřou na měsíc pláž na Azurovém pobřeží. Král Salmán přijede s doprovodem 500 lidí a uzávěra pláže pro veřejnost mu má zajistit bezpečnost.

Místním se nelíbí ani to, že se kvůli panovníkovi buduje výtah z pláže La Mirandole do vily zvané Château de l’Horizon, v níž bude panovník bydlet, jelikož se kvůli tomu lije množství cementu i do písku na pobřeží. Úřady přesto rozhodly, aby práce pokračovaly, a Rijád slíbil, že po králově odjezdu bude výtah rozmontován. Nejenže veřejnost přijde o přístup k moři, ale saúdskoarabská ochranka bude zastavovat všechny čluny a lodě už 300 metrů od pobřeží.

„Nejde tady o privatizaci pláže, ale o zajištění bezpečnosti panovníka státu, který je ve válce. Jednali bychom stejně, kdyby přijel francouzský prezident,“ řekl zástupce prefekta departementu Alpes-Maritimes Philippe Castanet. Saúdská Arábie vede mezinárodní koalici, jež bojuje od března proti šíitským povstalcům v Jemenu.

Château de l’Horizon byla vybudována v roce 1932 pro americkou herečku Maxine Elliottovou, přítelkyni britského premiéra Winstona Churchilla. Sám Churchill byl v letech 1934 až 1940 častým návštěvníkem vily, stejně jako vévoda z Windsoru, Elizabeth Taylorová či členové rodiny Kennedyů. Během druhé světové války zde pobývali důstojníci gestapa. V roce 1948 koupil dům označovaný jako bílý palác na vodě princ Aly Khan, aby zde oslavil svou svatbu s herečkou Ritou Hayworthovou. Při této příležitosti vodu v bazénu naparfémovali kolínskou. Od roku 1979 vilu vlastní saúdská královská rodina a využívá ji jako své letní sídlo.

Pláž La Mirandole leží ve Vallauris asi deset kilometrů od Cannes a uzávěra se bude týkat asi kilometrového úseku, nad nímž je vila. Britský list The Guardian poznamenal, že Francouzi budou sice moci volat své revoluční heslo svoboda, rovnost, bratrství, ale nebude jim to nic platné, jelikož, jakmile se objeví Salmán, bude prostor nedobytný. Místní se na pláž chodí nejen koupat, ale používají ji také rybáři.

Ne vše je na prodej…

Člen městské rady Jan-Noël Falcou obchází občany s peticí, která má donutit úřady nechat pláž přístupnou pro veřejnost. „Chceme dát najevo, že ne vše je na prodej. Saúdští Arabové sem jezdí 40 let a jsou vítáni, chceme ale, aby dodržovali francouzský zákon. Veřejná pláž je nezadatelné veřejné vlastnictví stejně jako Mona Lisa. Je přístupná pro všechny bez rozdílu. Nemá to nic společného s bezpečností, ale jde tu o zajištění pohody pro všechny. Francouzský stát, který má ctít republikánské hodnoty, zde dává najevo, že existuje jedno právo pro bohaté a jiné právo pro chudé. Je to mimořádně nepříjemné a jde také o nešťastný precedent,“ řekl Falcou.

Mnozí z místních podnikatelů se úřadů zastávají. Předseda hotelového svazu Michel Chevillon řekl, že při králově příjezdu se rezervuje až 1000 pokojů v hotelích, kde bydlí doprovod. „Tato příležitost nám nespadla do klína, ale propracovali jsme se k ní. Těžit z ní budou nejen luxusní značky Chanel a Dior. Saúdové hodně utrácejí a nemusejí peníze počítat. Každodenně objednávají až 15 000 květin a stovky limuzín a zaměstnají stejný počet řidičů,“ prohlásil Chevillon.

Kvůli saúdskému králi nesmí Francouzi na pláž (zdroj: ČT24)