Šibeničnímu termínu navzdory: O dohodě s Íránem se má jednat dál

Vídeň - Debata o íránském jaderném programu do 30. června je podle šéfky evropské diplomacie stále možná. Mnozí diplomaté už ale naznačili, že konečný termín bude nutné znovu prodloužit. Íránský ministr zahraničí se chystá z Vídně zpět do Teheránu – zřejmě proto, aby projednal, do jaké míry poskytnou Íránci inspektorům přístup k jaderným zařízením.

Ještě před začátkem jednání šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová napsala na Twitter, že je možné dohody do konce června dosáhnout, „pokud budou mít všechny strany jednacího stolu v těchto závěrečných chvílích silnou politickou vůli“.  

S Teheránem jedná celkem šest světových velmocí (USA, Rusko, Čína, Francie, Británie a Německo). „Naším cílem je uzavřít jednání do konce června. Může se ale stát, že 30. červen bude mít více než 24 hodin,“ konstatoval německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier před svým odletem do Vídně.  

Také další diplomaté upozorňovali na to, že se konečná dohoda nemusí do úterý stihnout uzavřít. „Pokud budeme potřebovat pár dní navíc, vezmeme si je,“ podotkla Mogheriniová.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Vahid Salemi

Žádná dohoda? Lepší než špatná 

Podle šéfa britské diplomacie Philippa Hammonda nadále přetrvává řada podstatných rozporů v interpretaci rámcové dohody, kterou se podařilo dojednat na počátku dubna ve švýcarském Lausanne. K dosažení konečné dohody podle něj ještě bude třeba řada ústupků. „Žádná dohoda je ale lepší než špatná dohoda,“ upozornil Hammond.  

Hlavním problémem nadále zůstává harmonogram uvolňování sankcí vůči Íránu výměnou za omezení jeho jaderného programu. Teherán požaduje jejich okamžité zrušení, západní velmoci trvají na jejich postupném uvolňování a pro případ porušení dohod chtějí zajistit i možnost jejich obnovení.   

  • Cílem konečné dohody je rozptýlit obavy Západu, že íránský jaderný program by mohl být zneužit k výrobě jaderné bomby. Írán tuto možnost dlouhodobě popírá. Jeho jaderný program prý slouží pouze mírovým účelům.   

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu postup západních velmocí znovu kritizoval. „Vidíme na vlastní oči, jak se světové mocnosti stahují za jasné červené linie, které si samy nedávno veřejně definovaly,“ uvedl. „Neexistuje důvod narychlo uzavírat tuto špatnou dohodu, která je den ode dne horší,“ dodal izraelský premiér. Západ podle něj ignoruje porušování lidských práv v Íránu i jeho podporu mezinárodnímu terorismu.