Z Berlína se stala bašta salafistů, varuje německá civilní rozvědka

Počet vyznavačů radikálního islámu v Berlíně se za posledních pět let zdvojnásobil na 680 - polovina z nich je připravena zapojit se do násilných akcí. Upozornil na to Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu vykonává funkci civilní rozvědky. V celé zemi je podle něj asi 8400 takzvaných salafistů.

„Berlín je jedním z hlavních působišť salafistů v Německu,“ sdělil deníku Berliner Morgenpost Bernd Palenda z BfV.

Salafisté podle něj představují hrozbu pro svobodnou společnost a německé úřady by měly posílit preventivní programy, které by od salafistických skupin odradily mladé muslimy.

V Německu na salafistické scéně působí podle BfV asi 8400 lidí, z toho zhruba 1100 je připraveno k násilným trestným činům. Kromě německé metropole patří k hlavním baštám vyznavačů radikálního islámu nejlidnatější spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.

Cílem radikálních salafistů je vytvořit nějakou podobu fundamentalisticky islámského zřízení. To, že je určitá část z nich připravena použít násilí, s tím souvisí. Trend v Berlíně kopíruje trend v celém Německu.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Význam Berlína mezi salafisty podle Palendy potvrzuje skutečnost, že radikálové z metropole tvoří asi sedminu z 850 německých občanů, kteří odešli bojovat do Sýrie a Iráku v řadách hnutí Islámský stát (IS).

Zhruba padesát z nich se do Berlína vrátilo a využívají svůj status „bojovníka ze svaté války“ k tomu, aby oslovili další muslimy a přivedli je k salafistům.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský v této souvislosti připomněl, že německé ministerstvo vnitra opakovaně varuje před možnými teroristickými útoky, zároveň ale neví o žádné konkrétní hrozbě.

Europol otevřel nové protiteroristické centrum

K efektivnějšímu boji s terorismem má přispět nové středisko Europolu, jež má přinést těsnější spolupráci zemí Evropské unie. Ředitel Europolu Rob Wainwrigth varoval, že organizace Islámský stát (IS) má schopnost vést globální teroristickou kampaň zaměřenou na cíle v Evropě.

Listopadové útoky v Paříži, které si vyžádaly 130 obětí, ale i říjnový pád ruského airbusu v Egyptě ukazují změnu ve strategii IS, píše se v nové zprávě Europolu. Podle Wainwrighta se dosud radikalizovalo asi pět tisíc Evropanů, kteří bojovali v zahraničí. Mnoho z nich se vrátilo do vlasti.

Centrum povede Manuel Navarette Paniagua ze Španělska, který se v Europolu už otázkou terorismu zabýval. Ve středisku bude na počátku pracovat 39 lidí a pět odborníků poskytnutých z členských zemí EU.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Největším problémem je vždycky předávání informací. V ideálním případě by to byl veliký přínos, ale uvidíme, jak to bude v praxi. Prakticky každá zpravodajská služba chce informace získávat, ale hrozně nerada je předává dál,“ poznamenal bezpečnostní expert Marian Brzybohatý.

Neustále rostoucí teroristická hrozba ale podle něj vede k efektivnější výměně informací. „Zajistit v Evropě bezpečnost bez spolupráce možné není, což si hráči, kteří se pohybují v této oblasti, uvědomují,“ konstatoval Brzybohatý.

Vydáno pod