Provizorní bydlení v novém zatím migranti z Calais odmítají využít

Jak se žije uvnitř i vně calaiské džungle (zdroj: ČT24)

Část uprchlíků v táboře u francouzského Calais má možnost využít nové bydlení z lodních kontejnerů, které na místě vzniklo před týdnem. Obytné buňky mají poskytnout zázemí zhruba 1500 migrantů. Dlouhodobí hosté mají na oplátku v místní „džungli“ strhnout zhruba třetinu nevzhledného areálu, který zde vzniknul nadivoko s ohromným přívalem uprchlíků.

Projekt za miliony eur má ochránit hlavně ženy, děti a nemocné, zatímco ostatní se mohou hlásit do pořadníků. Část uprchlíků se bojí, že s nově připraveným bydlením přijde také bedlivější kontrola. Buňky tak zatím zejí prázdnotou, přitom jsou vybaveny palandami i topením a mají okna. Možní příchozí se ale musí obejít bez tekoucí vody nebo bez sanitárních zařízení. Toalety a sprchy však budou mít lidé ubytovaní v buňkách k dispozici v objektu, který byl dosud vyhrazen ženám a dětem.

Už několik let migranti doufají, že se z Calais dostanou ilegálně do Británie na nákladních automobilech nebo vlakem skrze Eurotunel. Někteří za riskantní cestu přes Lamanšský průliv zaplatí životem.

Nové obytné buňky v uprchlickém táboře
Zdroj: ČT24

Uprchlíci věří, že v Británii budou mít snadnější podmínky, protože tam mají příbuzné nebo hovoří jen anglicky. Proto ve Francii nežádají o azyl, i když by podle francouzského ministerstva vnitra měli vekou šanci na jeho získání.

Jen několik kilometrů od Calais, v obci Grande-Synthe poblíž Dunkerque, má podle DPA vzniknout uprchlický tábor pro zhruba 2500 migrantů podle mezinárodních standardů. Hotový by měl být nejpozději za měsíc. Starosta čelí přitom v posledních dnech kritice, že výstavbou tábora jen zve další a další uprchlíky.