Lavina ve francouzských Alpách si vyžádala nejméně tři oběti

Nejméně tři mrtvé a tři vážně zraněné si vyžádala lavina, která ve francouzských Alpách zavalila devatenáctičlennou skupinu středoškoláků, jejich učitele a několik dalších lyžařů. Stalo se tak pozdě odpoledne na sjezdovce ve středisku Les Deux Alpes jihovýchodně od Grenoblu.

Oběťmi jsou dva středoškoláci z Lyonu ve věku 14 a 16 let a jeden Ukrajinec, který ale nebyl součástí školní výpravy. Do pátrací a záchranné operace se zapojilo 60 záchranářů se psy a vrtulníkem. Učitel neštěstí přežil a byl převezen do nemocnice v Grenoblu.

Soustrast rodinám obětí vyjádřili prezident Francois Hollande a premiér Manuel Valls. „Všechny naše myšlenky patří obětem a těm, kteří bojují o své životy," napsal Valls na Twitteru.

Lavina se podle místních úřadů objevila poté, co několik skupin lyžařů uvolnilo velkou sněhovou desku. Oblast přitom byla předtím uzavřena kvůli velkému lavinovému nebezpečí a není jasné, proč se školní skupina vydala na uzavřenou sjezdovku. 

Poté co i v Alpách na začátku ledna napadlo větší množství sněhu, varovaly úřady před zvýšeným nebezpečím lavin ve francouzských horách. Už počátkem ledna přišli ve francouzských Alpách o život čtyři lidé: dva litevští alpinisté zahynuli 3. ledna v Horním Savojsku a 5. ledna v Savojsku přišli o život jeden španělský a jeden český lyžař.