Kolínské útoky na migranty: Skupinky lidí prý chtěly „vyčistit“ centrum města

Události: Situace v Kolíně nad Rýnem se dál vyhrocuje (zdroj: ČT24)

Skupinky útočníků napadly v neděli večer v Kolíně nad Rýnem několik cizinců, zraněni byli nejméně jeden Syřan a dva Pákistánci. Vyšetřovatelé prověřují, zda násilnosti souvisejí s případy obtěžování žen během silvestrovské noci. Policie eviduje přes 500 trestních oznámení. V současné době prý vyšetřuje 19 lidí.

Za nedělními útoky stojí motorkáři, fotbaloví výtržníci a vyhazovači, kteří se přes neveřejné skupiny na Facebooku dohodli na „vyčištění“ centra města, píše kolínský deník Express.

První incidenty se odehrály krátce po půl sedmé odpoledne, kdy skupina asi dvaceti lidí poblíž hlavního železničního nádraží napadla šest Pákistánců, přičemž dva z nich skončili v nemocnici.

Brzy poté policisté zasahovali na dalších dvou nedalekých místech, na jednom z nich pětice útočníků napadla Syřana, který utrpěl lehké zranění. Policie monitoruje asi sto lidí, uvedl Express. Čtyři lidé byli krátce zadrženi a padla dvě trestní oznámení, píše list na webu.

Němci vyšetřují dvě desítky migrantů

Německá policie vyšetřuje kvůli incidentu v Kolíně nad Rýnem devatenáct cizinců – deset z nich v zemi zažádalo o azyl, dalších devět je pravděpodobně v Německu nelegálně. Čtrnáct migrantů pochází z Maroka nebo Alžírska, oznámil ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jäger. „Musíme si uvědomit, že k nám nepřicházejí jen lékaři, inženýři a vědci, ale i zločinci,“ upozornil Jäger.

Ve městě panuje značné napětí. Kolínský policejní prezident Wolfgang Albers byl postaven mimo službu. Kritikové mu zazlívali, že veřejnost informoval o incidentech pozdě a že prý zamlčoval původ podezřelých. Podle svědků muži přistěhovaleckého původu hromadně sexuálně napadali ženy v okolí kolínského hlavního nádraží.

Mladí muži v islámském prostředí jsou izolováni od žen a samozřejmě ty své potřeby se často snaží upokojovat způsobem, který je absolutně nepřijatelný. Porušili veškerá pravidla a zákony a takto se k tomu musí přistupovat. Šokující ovšem je, že jsme se to snažili tutlat; že jak státní úředníci, tak i policie, tak i někteří politici a bohužel i některá média se snažila v rámci přehnané politické korektnosti tvářit, že se to neděje.
Petr Kolář
bývalý velvyslanec v USA a Rusku

Spolkový ministr vnitra: Musíme rozlišovat, kdo z uprchlíků je zločinec

V Německu vyvolaly tyto zprávy poplach, jelikož do země dorazilo během loňského roku celkem 1,1 milionu migrantů. Spolkový ministr vnitra Thomas de Maiziére v pondělí varoval před tím, aby německá veřejnost paušálně podezřívala ze zločinů všechny běžence. „Je však legitimní mluvit o původu pachatelů, nesmíme tady vytvářet spirálu mlčení. Je to i v zájmu běženců samotných, aby se rozlišovalo, kdo z uprchlíků je zločinec, a kdo ne,“ řekl.

V sobotu se konal v Kolíně nad Rýnem pochod protiimigračního hnutí Pegidy. Současně se odehrála i demonstrace svolaná protifašistickými skupinami pod heslem „Ne rasistickému štvaní. Ne sexuálnímu násilí“. V okolí kolínského nádraží muselo zasahovat přes tisíc policistů, aby udrželi oba průvody od sebe.

Objevují se spekulace, že útoky byly organizované. Ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska ale prohlásil, že vyšetřovatelé nemají důkazy, že by tomu tak skutečně bylo.

Kolínské nádraží
Zdroj: Reuters/Wolfgang Rattay

Skupina běženců odsoudila útoky: „Korán i bible přikazují chránit čest žen“

Řada migrantů incidenty odsuzuje. „Jsme uprchlíci, kteří utekli před válkou a terorismem, před bombami a politickým pronásledováním a před sexuálními útoky ze strany IS,“ prohlásili tři Syřané a jeden Pákistánec v otevřeném dopisu kancléřce Angele Merkelové.

„Z tohoto důvodu jsme pobouřeni tím, co se o silvestrovské noci v Kolíně a v dalších městech stalo. Tvrdě odsuzujeme sexuální útoky a krádeže, jichž se údajně dopustili přistěhovalci a běženci,“ napsali.

Podle migrantů musí být pro běžence přirozené dodržovat zákony země, která je přijala. Sexuální útoky a krádeže podle nich přitom odporují křesťanské i muslimské morálce. „Korán i bible přikazují chránit čest žen. A platí pro nás i přísný zákaz krádeží, který je v koránu i v bibli,“ uvedli uprchlíci, kteří přislíbili, že se zasadí o to, aby se silvestrovské události už nikdy neopakovaly. „Pohostinnost Němců nesmíme zneužívat,“ uvedli.

obrázek
Zdroj: ČT24

Berlín chce odsouzené migranty deportovat

Německá vládní koalice už chystá přísnější tresty pro odsouzené migranty – podle politiků by měli být deportováni do vlasti.

De Maiziére rovněž uvedl, že vláda připravuje zpřísnění zákonů v oblasti sexuálního napadení. V současnosti německé právo hodnotí sexuální styk jako znásilnění, jen když je vynucen násilím či výhrůžkami nebo když pachatel zneužije oběť, která se nemůže bránit. Podle chystaného návrhu by se za znásilnění považoval jakýkoli sex, s nímž oběť vyjádřila nesouhlas - stačilo by, aby řekla ne.

Vláda chtěla zákon zpřísnit už dříve, protože dosud bylo obtížné pachatelům znásilnění prokázat - za posledních 11 let bylo odsouzeno zhruba tisíc lidí, přičemž trestních oznámení byl desetinásobek.

  • Sexuální útoky se ke konci roku staly nejen v Kolíně, ale také v Hamburku či Stuttgartu. Incidenty během silvestrovských oslav hlásí také Rakousko, Švýcarsko, Finsko a Švédsko.