Závěr summitu: Pružnější předávání dat i sepětí s Frontexem

Lídři osmadvacítky chtějí dál posilovat spolupráci států s agenturou Frontex koordinující ostrahu unijní hranice nebo s Europolem. Shodli se na tom na summitu v Bruselu, kde se řádně letos sešli naposledy. Řešila se i Sýrie jako příčina stávající migrační krize. Se současným vedením země podle německé kancléřky Angely Merkelové není možné dosáhnout míru. Zmínila i závazek k větší finanční podpoře řešení situace běženců. Na začátku února budou o konkrétních částkách mluvit státníci v Londýně.

Členské země EU mají rychle zajistit například systematické vkládání dat o takzvaných „zahraničních bojovnících“ do Schengenského informačního systému. Zahraničními bojovníky se rozumějí občané EU, kteří jedou do Sýrie bojovat v řadách organizace Islámský stát (IS). Jednotlivé země mají prosadit soustavné sdílení dat o lidech zapojených do terorismu a závažného organizovaného zločinu, a to včetně občanů zemí mimo EU.

Ohledně migrace jsme neprobírali nová opatření, ale potřebu uvést v praxi ta pravidla, na nichž jsme se shodli na předchozích jednáních. Konečně si všichni uvědomují, že v zájmu zachování Schengenu je nutné zapojení všech zemí.
Francois Hollande

Koordinovat se a lépe spolupracovat mají také národní protiteroristická střediska a odpovědné orgány. A to nejen mezi sebou, ale také s unijními agenturami, jako je Europol a Frontex.

Závěry summitu rovněž připomínají potřebu rychle začít využívat nedávno dohodnutá pravidla uchovávání údajů o pasažérech leteckých společností, v boji proti teroristům to podle unijních lídrů je „klíčový krok“.

Britský premiér David Cameron zdůraznil, že Evropská unie by se měla reformovat. Vyzval také ke kooperaci leteckých operací v rámci boje proti terorismu a znovu připomněl téma ochrany hranic.

Rychle by také měly posoudit s bojem proti terorismu související návrhy komise, které se mimo jiné týkají přísnějších pravidel pro držení určitých kategorií střelných zbraní.

EU také začne urychleně realizovat kroky proti financování terorismu, včetně zmrazení majetku, či proti nenávistné propagandě na internetu.

Na okraj se řešilo i plánované rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí surovinu z Ruska do Německa. Podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska by krok nezvýšil diverzifikaci zdrojů plynu ani nesnížil energetickou závislost EU na Rusku.

Komise doporučila zrušení víz pro Gruzii a Ukrajinu

Evropská komise doporučila zrušení vízové povinnosti pro občany Ukrajiny a Gruzie, nikoli však pro Kosovany. Šéf kosovské diplomacie Hashim Thaci v hněvivé reakci toto rozhodnutí označil za „nekompetentní a urážlivé“. Kyjev i Tbilisi podle představitelů EU splnily podmínky nezbytné pro zrušení víz, Priština ale musí ještě odstranit nedostatky v osmi oblastech. Teprve potom bude možné takové doporučení dát.

Vlády Ukrajiny a Gruzie na zrušení vízové povinnosti čekají netrpělivě už delší dobu. Musely své systémy ochrany dat a pasové předpisy přizpůsobit standardům EU, podmínkou bylo rovněž zajistit bezproblémovou spolupráci v případech trestního stíhání.

Vydáno pod