Trump po kritice zrušil cestu do Izraele – přijede sem prý až jako prezident

Až v roli prezidenta se hodlá vydat do Izraele největší republikánský favorit na křeslo v Bílém domě Donald Trump. Svou nynější plánovanou cestu do Izraele zrušil poté, co se mu od tamního premiéra dostalo kritiky za kontroverzní výrok na adresu muslimů.

Miliardář ostře vystupující proti migrantům chtěl navštívit Izrael před koncem roku, schůzku s premiérem Benjaminem Netanjahuem měl domluvenou na 28. prosince. Izraelský pravicový lídr však ve středu dal najevo nesouhlas s Trumpovou výzvou k zákazu vstupu všech muslimů na území Spojených států. Bez ohledu na to však hodlal Trumpa přijmout, neboť prý se schází se všemi prezidentskými kandidáty, kteří zemi navštíví, což však neznamená, že s nimi souhlasí.

„Rozhodl jsem se odložit svou cestu do Izraele a naplánovat své setkání s Netanjahuem na později, až se stanu prezidentem USA,“ oznámil na Twitteru Trump.

Za svůj pondělní výrok sklidil vlnu kritiky i na domácí scéně, kde se vůči němu vymezili nejen demokraté, ale i téměř všichni republikánští protikandidáti. Bílý dům prohlásil, že se Trump svými výroky diskvalifikoval z boje o prezidentský úřad. Pentagon upozornil, že rétorika namířená proti muslimům podrývá americkou národní bezpečnost.

Trump je znám svými kontroverzními názory a leckdy i urážlivými výroky. Chce zakázat muslimům vstup do USA, označuje Mexičany za násilníky a vysmívá se vzhledu svých konkurentů. Také zpochybňuje, zda je vážený senátor John McCain válečným hrdinou a tvrdí, že tisíce muslimů v USA oslavovaly teroristické útoky v roce 2001.

Mezi hlavní Trumpovy terče sice patří prezident Barack Obama, bývalý guvernér Floridy Jeb Bush a další republikánští spolukandidáti či favoritka voleb z demokratického tábora Hillary Clintonová, ušetřen ale nezůstává nikdo. Trump si zjevně na voličích testuje, kam až může zajít.