Řecká policie vyklízí hranici s Makedonií, uprchlíci musí zpět do Atén

Řecká policie začala odvážet stovky uprchlíků od makedonských hranic zpět do vnitrozemí. Několik utečenců zatkla, protože se vzpírali. Migranti několik týdnů protestovali proti rozhodnutí makedonské vlády pouštět do země jen Afghánce, Iráčany a Syřany.

Přibližně čtyři stovky policistů začaly vyklízet okolí severořeckého pohraničního města Indomeni, kde se běženci v posledních týdnech nahromadili.

Přes 1,5 tisíce migrantů, mezi nimiž byli převážně lidé z Íránu, Pákistánu či afrických zemí, policisté přiměli nastoupit do zhruba tří desítek autobusů, které je odvezou do Atén. Tam by podle představ úřadů měli tito lidé zažádat o řecký azyl.

„Momentálně tu zůstalo nějakých dvě stě uprchlíků, kteří budou během pár hodin deportováni do Atén, a zdejší tábor by měl zaniknout,“ konstatoval český dobrovolník Richard Šmíd.

Policie zatkla asi deset osob, které odmítaly do autobusu nastoupit. Krátce bylo zadrženo rovněž několik novinářů a fotografů.

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici
Zdroj: ČTK/AP/Giannis Papanikos

Makedonie postavila hraniční plot

Řecko leží na začátku takzvané balkánské cesty, kterou proudí do Evropy nejvíce lidí prchajících před válkou, pronásledováním či špatnou ekonomickou situací. Situaci zkomplikovalo nedávné uzavření hranic s Makedonií.

Skopje nechala kolem hraničního přechodu Gevgelija postavit zhruba osm kilometrů dlouhý a tři metry vysoký plot. Do země navíc začala pouštět jen vybrané běžence, za což ji kritizovaly organizace bojující za lidská práva.

Podle nich úřady do země nevpouštějí ani běžence, kteří nemají žádné dokumenty nebo je podezření, že mají falešné doklady. Ty se prý dají na černém trhu v Řecku obstarat za 100 eur (2700 korun).

U řeckých břehů se utopilo nejméně dvanáct migrantů

Ve východní oblasti Egejského moře mezitím došlo k další tragédii, když se ve středu potopil dřevěný člun s padesáti lidmi na palubě. Podle údajů řecké pobřežní stráže nejméně 12 lidí včetně šesti dětí zemřelo a další se pohřešují.

Podle přeživších člun začal nabírat vodu krátce poté, co vyplul z Turecka. Po pohřešovaných nyní pátrají u pobřeží ostrova Farmakonissi řecké lodě a vrtulník, stejně jako plavidlo evropské pohraniční agentury Frontex.

Český dobrovolník: Vyklízení řecko-makedonské hranice proběhlo v klidu (zdroj: ČT24)