Fakta a otázky kolem střelby v San Bernardinu

Ve středu odpoledne zažily Spojené státy nejhorší masovou střelbu za poslední roky. Dva útočníci zabili na oslavě pořádané v komunitním centru 14 lidí. Jaký byl motiv jejich činu, policie zatím neví. Zde jsou hlavní fakta o útoku i jeho pachatelích:

Syed Rizwan Farook (28 let) a Tashfeen Maliková (27 let) byli manželé dva roky.

Farook se narodil v americkém Ilinois do pákistánské rodiny vyznávající islám. V jejich rodinném životě se mísily východní a západní hodnoty, ale byla převážně sekulární.

V roce 2009 ukončil Farook studium životního prostředí na Státní univerzitě San Bernardino. Pět let pracoval pro zdravotní oddělení okresní správy v San Bernardinu jako inspektor životního prostředí. Jeho úkolem bylo kontrolovat množství chlóru v bazénech, funkčnost zařízení na mytí rukou a čistotu míst, kde se připravovaly pokrmy.

Kolegové z práce popsali Farooka jako tichého, plachého a zdvořilého člověka, který se téměř nikdy nezapojil do společné konverzace.

Farookův spolupracovník listu Los Angeles Times řekl, že Farook nedávno navštívil Saúdskou Arábii, kde se setkal se ženou, se kterou se předtím seznámil přes internet. Do USA přijeli už jako manželé.

Farook měl profil na stránce iMilap.com, který se  označuje jako server „pro lidi s postižením a druhým manželstvím“. Na svém profilu se sám popsal jako člověk, který „rád pracuje na historických i moderních autech, čte náboženské knihy, cestuje a občas se svou mladší sestrou a přáteli trénuje střelbu“.

Na svém (nedatovaném) profilu dodal, že pochází ze sekulární rodiny. Jeho otec přitom americkým médiím řekl, že byl velmi nábožensky založený a pokud nebyl v práci, trávil většinu času modlitbami.

Ve středu se Farook účastnil vánoční oslavy pořádané svým zaměstnavatelem v centru Inland. Po hádce z ní ale ve spěchu odešel. Důvod sporu zatím není znám.

Na oslavu se po chvíli vrátil i se svou ženou – oba byli v oblecích speciálních zásahových jednotek, nesli útočné pušky a bezprostředně po příchodu začali střílet. Zabili 14 lidí a 17 dalších zranili.

Policie útok nepovažuje za výsledek náhlého hnutí mysli. „Přišli připravení, musel tam být aspoň nějaký stupeň plánování, než k útoku došlo,“ potvrdil vyšetřující policejní důstojník. Podle dosavadních informací byly všechny zbraně, které Farook a Maliková použili, koupeny legálně v USA. Dvě z nich koupil někdo, koho se podle policie vyšetřování masakru týká, zbylé dvě si pak pořídil jiný člověk, který předmětem vyšetřování není.

V komunitním centru se po útoku našla taška obsahující tři výbušná zařízení zabalená společně s černým práškem a speciálně upraveným dálkovým zamykáním od auta, kterým zřejmě chtěli zařízení později odpálit.

Okamžitě po střelbě ale útočníci z místa činu ujeli. Černé SUV řídila Maliková, Farook střílel na policisty, kteří je pronásledovali. Do přestřelky se zapojilo 21 policistů a agentů FBI; oba útočníci během ní zemřeli. Jeden policista byl lehce zraněn.

Co Farooka a Malikovou k útoku vedlo, netuší ani jejich příbuzní. „Nechápu, proč to udělal. Nemám nejmenší tušení, co ho k tomu vedlo. Jsem v šoku,“ řekl Farookův zjevně otřesený švagr médiím.

Několik hodin před útokem nechal pár svou šestiměsíční dceru na hlídání u Farookovy matky, řekli jí, že jdou na kontrolu k lékaři. Žena o vražedných plánech nic nevěděla. Když se doslechla o střelbě na oslavě Farookova zaměstnavatele, začala mít o syna strach, navíc se mu nemohla dovolat. Až později zjistila, že on sám byl střelcem.