Kvůli bombovému útoku v Bangkoku policie obvinila dva muže – Ujgury

Vojenský soud v Thajsku obvinil dva muže, kteří měli letos v srpnu odpálit u chrámu v Bangkoku bombu. Při explozi zemřelo dvacet lidí a dalších 120 utrpělo zranění. Podle policie měli pachatelé – Číňané z východní provincie Sinťiang – k útoku politický a náboženský motiv.

Podle vyšetřovatelů se Bilal Mohammed i Yusuf Mieraili k zodpovědnosti za útoky přiznali. Soud jim uznal vinu celkem v 10 případech trestných činů včetně vraždy nebo ilegálního držení zbraní – z terorismu ale dvojice souzena nebyla. Před verdiktem atentátníci strávili zhruba dva měsíce ve vazbě.

Policie v souvislosti se srpnovým atentátem vydala zatykač na celkem 17 lidí. Většina z nich ale zřejmě uprchla do zahraničí. Samotné místo útoku – svatyně Erawan – je jedno z posvátných míst thajských buddhistů. Pozlacená soška boha Brahmy představuje také oblíbené lékadlo turistů, a v jeho okolí se tak často nachází hodně lidí.

Vyšetřování útoku u svatyně Erawan
Zdroj: ČTK/AP

Podle dokumentů jsou oba odsouzení muži příslušníky muslimské menšiny Ujgurů v Číně. Právě čínská vláda je často terčem kritiky za kulturní a náboženské omezování v provincii Sin-ťiang, kde většina Ujgurů žije. Jakou roli v celém problému hraje Thajsko? Právě to totiž opakovaně deportuje do Číny Ujgury ze svého území – a tím je prý vydává všanc nenávistným Chanům.

Nad případem ale visí řada otazníků kvůli nejasnému motivu útočníků a neprůhlednému vyšetřování. Thajská policie již dříve sdělila, že útok spáchali členové sítě pašeráků lidí, kteří převáděli menšinové Ujgury z Číny do Turecka. Šlo údajně o odvetu za zásah thajských úřadů, které pašeráckou síť rozbily.

obrázek
Zdroj: ČT24

Thajské úřady současně popřely prvotní spekulace, podle nichž násilný čin souvisí s červencovou násilnou repatriací více než stovky Ujgurů do Číny. Žádné politické ani náboženské motivy prý za útokem nestály.

Střety mezi Chany a Ujgury si v Sin-ťiangu vyžádaly v posledních letech stovky obětí. Čínské úřady z většiny násilností obviňují ujgurské separatisty, které označují za teroristy. Oblast zaujímá šestinu čínského území a je bohatá na ropu a plyn. Peking tvrdí, že do ní investoval miliony a že jedná se všemi etnickými skupinami stejně.