Poslední sbohem Helmutu Schmidtovi: Bude chybět Německu i světu

Za výjimečného státníka, který bude Německu i světu chybět, označila Helmuta Schmidta německá kancléřka Angela Merkelová při smutečním ceremoniálu v hamburském kostele svatého Michala. Bývalý kancléř zemřel 10. listopadu v 96 letech.

Mezi 1800 smutečními hosty byli všichni členové německé vlády, prezident Joachim Gauck i jeho předchůdci Christian Wulff a Horst Köhler. Na státní pohřeb dorazili také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing či bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

„Helmut Schmidt nám bude všem chybět. Jeho smrt po sobě zanechala mezeru v politickém i v publicistickém světě,“ řekla Merkelová na pohřbu. Dodala, že Schmidt byl zapálený pro demokracii a pro její hodnoty. „Když byl přesvědčen, že je třeba udělat něco důležitého, udělal to a nebál se následků. Byl připraven zaplatit i tu nejvyšší cenu,“ uvedla.

Vyzdvihla Schmidtovy zásluhy o vytvoření společné evropské měny i o založení skupiny ekonomicky silných zemí G7. Zároveň připomněla i boj bývalého kancléře proti teroristické organizaci Frakce rudé armády (RAF), která prováděla v Německu teroristické útoky. Boj proti terorismu dala do souvislosti se současnou bezpečnostní situací v Evropě.

„Dnes, kdy se loučíme s Helmutem Schmidtem, znovu čelíme hrozným atentátům. Naše myšlenky stále míří do Paříže, k obětem útoků před deseti dny a k jejich blízkým. Motivy a okolnosti jsou dnes jiné, ale terorismus zůstává terorismem. Vražedné zločiny, jejichž pachatelé pohrdají lidmi, nemůže nic ospravedlnit,“ řekla Merkelová. 

Joachim Gauck u rakve Helmuta Schmidta
Zdroj: Kay Nietfeld/Reuters

Podle kancléřky sice vyvstává otázka, jak by na útoky reagoval Schmidt, odpověď ale musí hledat současní politici. „Musíme sami dokázat, že jsme pochopili, co to znamená převzít zodpovědnost,“ řekla. Podle ní je třeba jednat rozhodně a zachovat mezinárodní solidaritu. „Svoboda je silnější než teror a nenávist. Lidskost je silnější než nelidskost,“ řekla kancléřka. Za giganta veřejného života označili bývalého kancléře ve smutečních projevech i Kissinger a hamburský primátor Olaf Scholz.

Pohřeb se uskutečnil podle představ samotného exkancléře. Schmidt sám určil místo, kde se má poslední rozloučení konat, vybral i hudbu a úryvky z Bible.

V okolí kostela svatého Michala byly desítky policistů, vzhledem k napjaté bezpečnostní situaci a k přítomnosti celé německé politické elity hlídali prostor i odstřelovači. Přesto se s exkancléřem přišly do ulic rozloučit stovky obyvatel Schmidtova rodného Hamburku. Postávali kolem cesty, kudy projel vůz s rakví, aby naposledy vzdali čest někdejšímu kancléři, který před působením ve vládě byl i primátorem tohoto německého přístavního města.

Schmidt byl spolkovým kancléřem v letech 1974 až 1982 a po Willym Brandtovi byl druhým sociálním demokratem, který tuto funkci po druhé světové válce zastával. Zemi provedl obtížným obdobím ropných šoků a domácího terorismu, jeho vláda ale skončila předčasně kvůli sporům mezi koaličními sociálními demokraty a liberály o podobu hospodářské politiky. Po odchodu z vrcholné politiky se Schmidt stal spoluvydavatelem týdeníku Die Zeit. Do posledních dnů zůstal významným komentátorem německého společenského dění.