Absolutní většina opozice v Barmě je oficiální, oznámila volební komise

Barmská opozice získala absolutní většinu v parlamentu. Výsledky voleb definitivně stvrdila volební komise. Národní liga pro demokracii (NLD) v čele s nositelkou Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij tak bude moci vybrat nového prezidenta a rozhodovat o reformách.

Historické volby se konaly už před týdnem, zveřejňování výsledků bylo ale pomalé a opozice obviňovala volební komisi ze zbytečných průtahů. „Hlasy se sčítaly za přítomnosti kamer, které byly ve všech centrálních místnostech. Televize to živě přenášela. Každý hlasovací lístek se nejprve ukázal do kamery, aby se občané mohli přesvědčit, které straně patří. Byla jsem svědkem toho, že na veřejných místech to lidé sledovali s velkým zaujetím, každý hlas pro Národní ligu pro demokracii vítali radostným pokřikem," popisuje průběh sčítání zpravodajka ČT v Barmě Barbora Šámalová.

NLD potřebovala nejméně 329 křesel, aby měla většinu, která by jí umožnila ukončit vládu bývalých generálů, kteří řídí Barmu od odchodu vojenské junty. Opoziční strana Su Ťij nakonec získala křesel 348, tudíž bude moci sama rozhodovat o demokratických a ekonomických reformách i novém prezidentovi.

Kabinet v čele s prezidentem Thein Seinem už ve středu přiznal porážku a blahopřál NLD k dosaženému výsledku. Ujistil, že bude volby respektovat, a slíbil „mírové předání moci“. Také šéf vlivné barmské armády Min Aun Hlain uvedl, že bude s novou vládou spolupracovat.

Šámalová: Volby vlivem armády otřásly, ale stále má moc (zdroj: ČT24)

S novou ústavou musí souhlasit i armáda

Velmi problematická je stávající barmská ústava, která nejenže dlouho vězněné disidentce zakazuje stát se prezidentkou, ale klade i mnohé překážky k demokratizaci země. Na její změnu je v Barmě zapotřebí 76procentní shoda v parlamentu, Su Ťij proto bude muset vyjednávat i s armádou. „Nelze odhadnout, jestli se změna během jednoho volebního období podaří dojednat," říká ředitelka Barmského centra v Praze Sabo Soe. „Nová vláda převezme zemi ve velmi zuboženém stavu," dodává.

Armáda byla vždy nevyzpytatelná. Do posledního okamžiku jsme nevěděli, zda nedojde k násilnostem. V tomto okamžiku se ve velkých městech nic neděje, ale etnické boje se bohužel stále odehrávají. Teď bude důležité, jak Su Ťij a její strana povedou diskuse s armádou i stávající vládou. Primárně bude třeba zajistit mír.
Sabe Soe
ředitelka Barmského centra v Praze

Vojenská diktatura v zemi působila desítky let a až pod zahraničním tlakem předala v roce 2011 moc civilní vládě. Armáda si i přesto drží v Barmě značnou moc. Kromě toho, že jí ústava automaticky zajišťuje 25 procent parlamentních míst, jmenuje vrchní velitel armády také ministry vnitra, obrany a bezpečnosti hranic.

Vydáno pod