Írán se zúčastní vídeňských rokování o syrské krizi

Po čtyřech letech občanské války v Sýrii se poprvé do mezinárodních diplomatických jednání k řešení této krize zapojí Írán. Rozhovory se uskuteční ve čtvrtek a v pátek ve Vídni. Teherán potvrdil ústy mluvčí ministerstva zahraničních věcí Marzieh Afkhamové, že do rakouské metropole vyšle čtyřčlennou delegaci vedenou ministrem zahraničí Mohammadem Džavádem Zarífem. Irán, stejně jako Rusko, patří mezi dlouhodobé podporovatele syrského prezidenta Asada.

Odborníci na mezinárodní vztahy upozorňují v této věci nejen na vzrůstající iránsko-ruskou spolupráci na Blízkém a Středním východě (včetně součinnosti zpravodajských služeb obou zemí), ale také na skutečnost, že bez zapojení Teheránu nebude v zásadě možné se v syrské krizi někam pohnout.

„Mít Írán u stolu znamená komplikace co se týče cíle odstranit Asada, ovšem na druhou stranu to otevírá dveře alespoň pro určitou deeskalaci konfliktu,“ míní Julien Barnes-Dacey, výzkumný pracovník londýnského think-tanku 'European Council on Foreign Relations'.

Citelné ztráty Íránu na syrské frontě

Podle novináře Ghanbara Naderiho musely špičky země zareagovat na vzrůstající počet íranských vojáků padlých na syrských bojištích. „Jednalo se o vojáky elitních jednotek, to je pro Teherán citelná ztráta. Proto se domnívám, že nyní začal upřednostňovat dialog na mezinárodním fóru se snahou vyřešit vleklý konflikt politicky, ne vojensky,“ dodal íránský žurnalista v rozhovoru pro Al-Džazíru.

Rozhovorů o Sýrii se poprvé zúčastní také Írán (zdroj: ČT24)

Ve Vídni budou nejprve ve čtvrtek jednat ministři zahraničí Ruska, USA, Saúdské Arábie a Turecka. V pátek se pak bude rokovat v rozšířeném obsazení, jak za účasti zmiňovaného Íránu, tak s participací zástupců Egypta, Libanonu, Iráku, Francie a Evropské unie. Podle některých informací dorazí i zástupci Spojených arabských emirátů, Německa a Británie.

Saúdové otestují ochotu Ruska a Íránu k nalezení politického řešení konfliktu

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr uvedl, že se v pátek ve Vídni setkají i zástupci zemí, které podporují odpůrce Bašára Asada. Cílem stoupenců syrské opozice bude najít pro zemi politické řešení, které bude zahrnovat to, že Asad svou funkci opustí. Jak Džubajr dodal, Saúdská Arábie se zúčastní hlavního pátečního jednání, aby otestovala ochotu Ruska a Íránu k nalezení politického řešení konfliktu.

„Jestliže to myslí vážně, dozvíme se to. A jestliže to tak nemyslí, rovněž to zjistíme a přestaneme s nimi ztrácet čas,“ nechal se slyšet saúdskoarabský ministr v Rijádu po setkání se svým britským protějškem Philipem Hammondem.

„Záleží na Íránu, jak aktivní roli bude hrát. Mezinárodní společenství by ho nepozvalo, kdyby necítilo jeho zájem na konstruktivním řešení a změně politické situace v Sýrii,“ dodal k případnému angažmá Íránu v syrské krizi John Kirby, mluvčí amerického ministerstva zahraničních věcí.