Maďarsko dokončilo další ozubenou bariéru - tentokrát při hranicích s Chorvatskem

Maďarsko dokončilo výstavbu plotu na své hranici s Chorvatskem. V nejbližších dnech by tak země měla rozhodnout, zda společné hranice uzavře. Podle mluvčího maďarské vlády to závisí už jen na politickém rozhodnutí.

„Bezpečnostní ohrazení chorvatsko-maďarské hranice je dokončeno, nyní je na vládě, aby hranici uzavřela s pomocí policie a armády,“ řekl mluvčí na tiskové konferenci a dodal, že příslušné rozhodnutí by mohlo být učiněno v nejbližších dnech.

Maďarsko, které je jednou z hlavních středoevropských zemí, kterou uprchlíci procházejí dál na západ, v září začalo ohrazovat nejsnadněji překonatelné úseky své hranice s Chorvatskem, které se nově stalo exponovanou tranzitní zemí po uzavření maďarsko-srbské hranice Budapeští 15. září.

Stavba maďarského plotu
Zdroj: ČTK/AP

Maďarskem od počátku roku prošlo více než 386 tisíc migrantů a další stále přicházejí. Nejprve vlna uprchlíků směřovala do Maďarska ze Srbska, ale poté co Budapešť hranice se Srbskem v polovině září plotem a zpřísněním právních předpisů pro migranty prakticky uzavřela, se proud běženců obrátil do Chorvatska. Tamní vláda, čelící obrovskému přívalu lidí, pak po vzoru Srbska nechala migranty pokračovat v cestě na západ Evropy přes Maďarsko. To vedlo ke zhoršení vztahů obou zemí.

Maďarské úřady uvádějí, že denně přijde do země kolem 6000 uprchlíků, prakticky všichni z Chorvatska. Od začátku roku požádalo v Maďarsku o udělení azylu přes 176 tisíc lidí, ale drtivá většina z nich pokračovala dál do Rakouska a Německa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kvůli plotu jsou vztahy obou zemí na bodu mrazu

Sousedi se ohledně plotu neshodnou. Chorvati se cítí poškození. Maďarská vláda zase vyčítá sousedům, že uprchlíky neregistrují a tíhu imigrace nechávají na ní. Vzájemné rozbroje obou zemí už dopadly i na maďarskou menšinu v Chorvatsku.

Etničtí Maďaři z Chorvatska dlouhodobě odcházejí kvůli vysoké nezaměstnanosti. Současné napjaté vztahy s majoritou vystěhovalectví ještě urychlují. V národnostně smíšených vesnicích kvůli tomu konflikty nejsou, lidé se ale přestali stýkat.

Hádky mezi nejvyššími politiky se teď promítají i do dřív bezproblémové spolupráce příhraničních obcí. „Momentálně neudržuji s kolegy z Chorvatska žádný kontakt. Máme několik přeshraničních projektů, ale v poslední době o nich nemluvíme ani se nestýkáme,“ podotkl starosta obce Beremend v Maďarsku Ferenc Theisz.