Stoupenec Pegidy nesl šibenici pro Merkelovou, němečtí politici to odsoudili

Pobouření vyvolala v Německu pondělní demonstrace hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), na níž jeden z protestujících nesl šibenici se jmény kancléřky Angely Merkelové a vicekancléře Sigmara Gabriela. Podle německých politiků je to nepřípustné. Státní zastupitelství nyní prověřuje, jestli šlo o trestný čin. Podle nového průzkumu si třetina Němců přeje pád Merkelové kvůli jejímu vstřícnému postoji k běžencům. Více než polovina lidí ale kancléřku podpořila.

Příznivci Pegidy odmítají otevřený přístup německé vlády k uprchlíkům

V Drážďanech protestovalo v pondělí večer asi devět tisíc lidí proti příchodu běženců do Německa a proti vládní azylové politice. Demonstranti stejně jako v minulých týdnech skandovali hesla zaměřená proti Merkelové a proti tisku.

Jeden z protestujících přišel i se šibenicí, z níž vedle oprátky visely nápisy „Rezervováno pro Angelu ,mamku' Merkelovou“ a „Rezervováno pro Sigmara ,smečku' Gabriela“, které odkazovaly na to, jak německý tisk přezdívá kancléřce, a na to, jak vicekancléř v minulosti označil krajně pravicové odpůrce běženců.

Mezi německými politiky vyvolala demonstrace s šibenicí pobouření. „Tohle je nepřípustné! Tohle tedy mají být ti ,znepokojení občané'?“ reagovala na Twitteru sociálnědemokratická ministryně pro rodinu Manuela Schwesigová. Šéf poslanců kancléřčiny konzervativní unie CDU/CSU Peter Tauber v televizi n-tv označil tento druh protestu za nepřijatelný, podle něj jde za hranice svobody slova.

Demonstrace Pegidy
Zdroj: Jens Meyer/ČTK/AP

„Lynčující dav,“ píší Němci na sociálních sítích

Také další němečtí uživatelé Twitteru protest se šibenicí odsuzují. Mluví přitom o Pegidě jako o „lynčujícím davu“, někteří se ironicky ptají, zda je šibenice tím křesťanským symbolem, který chce Pegida chránit před islamizací.

Pondělní demonstrace Pegidy byla největší od konce ledna, kdy se po rozkolu v jejím vedení začal zájem o hnutí vytrácet. Předák Pegidy Lutz Bachmann na protestním shromáždění obviňoval německou vládu, že svou azylovou politikou vede Evropskou unii do občanské války, a požadoval odmítání všech žadatelů o azyl.

Tatjana Festerlingová, která v létě za Pegidu neúspěšně kandidovala na primátorku Drážďan, dokonce vyzývala, aby se Sasko kvůli vládní azylové politice odtrhlo od Německa.

Hákové kříže na ubytovnách pro uprchlíky řeší policie

Neznámí pachatelé počmárali v noci zařízení pro běžence v Severním Porýní-Vestfálsku hákovými kříži. Incident se stal ve městě Waltrop nedaleko Dortmundu. Na zdi všech čtyř tamních ubytoven pro uprchlíky nastříkali pachatelé červenou barvou hákové kříže a slova „zmizte odsud“. Nacistické symboly se objevily i na vstupních dveřích do ubytoven nebo na chodnících v okolí budov.

Hákové kříže na ubytovnách pro uprchlíky
Zdroj: ČTK/AP/Martin Meissner

Zobrazování nacistických symbolů je v Německu trestné, policie proto zahájila vyšetřování proti neznámému pachateli.

Podle bulvárního listu Bild je to dosud největší případ použití nacistické symboliky proti uprchlíkům v Německu. Ubytovny pro imigranty se letos často stávaly také terčem žhářských útoků.

  • Podle vládní prognózy přijde letos do Německa až 800 tisíc běženců, což je oproti loňsku asi čtyřnásobek. Mnohé odhady ale hovoří o tom, že by do Německa mohlo letos dorazit až 1,5 milionu migrantů.