„Něco skončilo“. Charlie Hebdo po útoku vydělává, opouští ho ale klíčoví novináři

Francouzský satirický list Charlie Hebdo prochází po lednovém útoku radikálů obdobím změn. Týdeník se stěhuje na přísně střežené místo a opouští ho dva významní členové redakce – kreslíř Luz a nově i novinář Patrick Pelloux. Podle něj mají přeživší redaktoři pocit, že část z nich zemřela spolu s jejich kolegy. Proto musí „obrátit list“. Listu se navíc začalo dařit a v redakci se rozpoutal boj o to, jak s penězi naložit.

Satirický list se často posmívá náboženství, včetně islámu. Karikatury proroka Mohameda vyhnaly do ulic tisíce muslimů. Sedmého ledna zaútočili na redakci islámští radikálové, kteří zabili celkem dvanáct lidí.

Luz oznámil už v květnu, že jeho kariéra v Charlie Hebdo končí. „Každé vydání je utrpením, neboť ostatní nežijí. Trávit bezesné noci vyvoláváním mrtvých a přemýšlením, co by (zabití kolegové) Charb, Cabu, Honoré, Tignous udělali, je vyčerpávající,“ prohlásil kreslíř.

Právě Luz byl autorem karikatury plačícího Mohameda, u níž byl nápis „Vše je odpuštěno“ - objevila se v čísle vydaném po útoku.

Obálka prvního čísla časopisu Charlie Hebdo po krvavých atentátech
Zdroj: ČT24

Prodeje Charlie Hebdo dramaticky vzrostly, list je zajištěn na dlouho dopředu – přesto redakci opouští další člen. „Rozhodl jsem se přestat psát, protože… něco skončilo,“ sdělil Pelloux studentské rozhlasové stanici Web7Radio. „Jednoho dne musíte umět obrátit list,“ konstatoval redaktor s tím, že list opustí pravděpodobně v lednu.

Ti, kdo masakr přežili, přišli o část sebe, míní Pelloux. „Mluvil o tom, že má pocit, že už pro časopis není přínosem, že jedna epocha – jíž byl součástí – je u konce,“ poznamenal zpravodaj ČT Petr Zavadil s tím, že druhá stránka věci je ale složitější.

V redakci se totiž rozhořely spory o to, jak naložit s penězi. „Redaktoři chtěli, aby se z nich stali placení akcionáři časopisu, aby měli větší dohled nad penězi. Za to pak čelili nařčení, že se chtějí na výdělcích osobně obohatit, což bylo pro řadu z nich těžko zkousnutelné sousto,“ podotkl Zavadil.

Redakce týdeníku sídlila od ledna ve stejné budově jako deník Libération, která byla střežená. Nyní se stěhuje do nových prostor – bezpečnostní opatření ale budou podle Zavadila ještě přísnější.

Zpravodaj ČT ke sporům v redakci Charlie Hebdo (zdroj: ČT24)
Běh času je neúprosný. Francouzi mají nové problémy, které je zaměstnávají víc než Charlie Hebdo. Přestože pro řadu z nich bude nadále symbolem svobody slova, tak se nedá říct, že by dění v týdeníku vyvolávalo u širší veřejnosti nějaké velké debaty.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Karikatura utonulého Ajlana? Charlie Hebdo si dál nebere servítky

List nedávno vyvolal další rozporuplné reakce, když publikoval karikaturu tříletého utonulého syrského migranta Ajlana Kurdího, jehož tělo bylo nalezeno na pláži v Turecku. Světové deníky snímek umístily na titulní stranu novin a udělaly z Ajlana symbol uprchlické krize.

Na titulní straně se pod sloganem Migranti, vítejte! objevuje obrázek s textem „Tak blízko…“, kde leží utopený chlapec u billboardu, na němž je mcdonaldovský klaun s úsměvem od ucha k uchu vedle textu „Akce: dvě dětská menu za cenu jednoho“.

Podle Luze bylo cílem karikatury zesměšnit „naši liberální a pokryteckou společnost“, která potřebovala vidět fotografii mrtvého chlapce, aby si uvědomila, v jaké situaci se migranti nacházejí.