PODÍVEJTE SE: Písečná bouře ochromila Blízký východ, zemřelo pět lidí

Blízký východ bojuje s nezvykle silnou a rozlehlou písečnou bouří. Pět lidí už zahynulo a další stovky skončily kvůli potížím s dýcháním v nemocnici. Nejhůř je na tom libanonské hlavní město Bejrút. Bouře zasáhla i do syrského konfliktu – Asadovy jednotky musely kvůli špatné viditelnosti přerušit letecké údery na pozice povstalců severně od provincie Hamá, informovala provládní média.

Do libanonského hlavního města se bouře dostala poté, co se prohnala údolím Bikáa a částmi Sýrie. Lidé byli vyzváni, aby raději nechodili ven. Ti, co se přece jen odvážili, na sobě nosili zdravotnické roušky. Dvě Libanonky už bouře usmrtila.

Demonstrace kvůli odpadkům se možná neuskuteční

Úřady varovaly Libanonce, aby nepálili odpadky, které se nahromadily v ulicích Bejrútu v souvislosti s krizí ohledně svozu odpadu. Organizátoři protivládních protestů vyjádřili obavy, že se ve středu kvůli bouři nebude moci uskutečnit velká plánovaná demonstrace.

V severolibanonském Tripolisu zůstaly kvůli dusivému vzduchu uzavřeny obchody a restaurace. Podle místních meteorologů se písečná bouře udrží nad Libanonem až do středečního odpoledne.

V Sýrii ošetřili lékaři 3500 lidí s dýchacími potížemi, oznámila agentura SANA. Jen v Damašku bylo hospitalizováno 1200 lidí včetně stovky dětí. V provincii Hamá zemřeli tři lidé. Bouře už dorazila také do Izraele, Jordánska, Egypta a na Kypr, kde viditelnost klesla na 500 metrů, což si vyžádalo odklonění letů z letiště ve městě Larnaka do města Paphos.

Zažili jsme tady písečné bouře již v minulosti, ale nikoli o této intenzitě. V tomto ročním období je to navíc velmi vzácné a postižen je celý region.
Kyperský meteorologický ústav

S pískem se potýká i Kypr, kde jsou tisíce českých turistů

Také obyvatelé Kypru a Izraele byli vyzváni, aby se pokud možno zdržovali doma. Nejvyšší teploty už překročily hranici 41 stupňů Celsia. Na ostrově je nyní zhruba 3500 českých turistů. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže většina charterových letů z ČR létá na Pafos, většiny českých dovolenkářů se tak přerušení letů nedotklo.

Všichni klienti CK Fischer jsou podle zpráv od delegátů v pořádku. „Viditelnost na ostrově je sice zhoršená a všude poletují částečky jemného písku, ale všichni klienti dnes strávili den na pláži,“ prohlásil mluvčí cestovní kanceláře Jan Osúch.

Také do Izraele mají přijít velká vedra, která potrvají až do víkendu. Ráno byla koncentrace písku největší v okolí Jeruzaléma, jižní části oblasti Západního břehu Jordánu a na Golanských výšinách.

Písečné bouře postihují oblast Blízkého východu v létě často, zasahují ale obvykle pouze Irák a země kolem Perského zálivu, upozornila agentura Reuters.