Na granátu vystřeleném džihádisty se našel yperit

Kusy granátu vystřeleného radikály z Islámského státu (IS) na kurdské bojovníky v Iráku tento měsíc obsahovaly stopy yperitu. Podle vysokého představitele americké armády však byl zatím proveden jen předběžný polní test, který přítomnost této zakázané chemické zbraně přesvědčivě nedokazuje. V plánu jsou proto další zkoušky, které potrvají ještě několik týdnů.

Brigádní generál Kevin Killea novinářům v Pentagonu řekl, že granát radikálové vystřelili proti pozicím pešmergů poblíž města Machmúr 11. srpna. Kurdští bojovníci kusy granátu posbírali a předali je americkým vojákům. „Při polním testu byla na fragmentech prokázána přítomnost hořčičného plynu,“ řekl Killea. Podle něj je však na místě zdůraznit, že šlo o předběžný test, který ukázal pouze na přítomnost chemikálie.

Zprávy o možném použití yperitu u Machmúru přinesl v polovině měsíce už list The Wall Street Journal, který se tehdy odvolával na vysoce postaveného amerického činitele. Podle něho se k yperitu mohli extremisté dostat v Sýrii, která disponovala velkými zásobami této látky.

Sýrie měla v roce 2013 k dispozici desítky tun yperitu, k jehož likvidaci spolu s dalšími zakázanými látkami se režim Bašára Asada tehdy po masivním chemickém útoku zavázal.