Korupce vs. domobrana. Nový dokument ukazuje boj s mexickými kartely

León – Mexiko zkouší v boji proti drogovým kartelům vše - prozatím nepříliš úspěšně, proto se nově snaží na vleklý problém upozornit také populární kultura. Americký režisér nyní natočil dokument, který sleduje dosud přehlížený rozměr. Do boje proti organizovanému zločinu se stále více zapojují civilisté v rámci domobrany.

Právě jejich svět tváří v tvář temnému světu drog, násilí a špinavých peněz si vybral filmař Matthew Heinemen. Po dobu více než jednoho roku točil s malým týmem dvě skupiny domobrany, které mají jednoho nepřítele. „Ten film a příběh se v průběhu natáčení posunul někam, kam bych nikdy nepředpokládal. Část toho příběhu je i o tom, co nutí ty ženy a muže se vyzbrojit a bojovat,“ tvrdí Heineman.

Právě těsné propojení mexických narkobaronů se státní správou, policejními složkami i armádou nutí místní riskovat životy. Svým nasazením chtějí zastoupit prostor vyplněný korupcí. Cílem dokumentu je podle jeho tvůrce i propojení a spolupráce mezi oběma skupinami. „Chci, aby lidi tady v Mexiku viděli, co se v jejich zemi děje, z první ruky, a taky doufám, že ten film vyvolá velmi důležitý dialog,“ dodává režisér.

Je otázkou, zda podobný plán má šanci něco na léta zaběhnuté praxi změnit. Boj s kartely už roky selhává a počet obětí roste. Jen za minulý rok rukou drogových gangů zemřelo víc než 15 tisíc lidí. Hlavní viníky pronásleduje vláda, armáda i domobrana. Spravedlnosti ale mnoho z překupníků stále uniká.

Mexická spravedlnost ve vlastních rukou - pohledem kamery (zdroj: ČT24)