Kdo je tady královnou moří? Británie se zlobí na Španělsko kvůli Gibraltaru

Britská vláda obvinila Španělsko z narušení svých výsostných vod. Španělská plavidla podle Londýna bez upozornění opakovaně narušila britské výsostné vody u Gibraltaru. Současně ale Britové připustili, že nemuselo jít o provokaci, nýbrž o zásah proti jiným plavidlům, která spáchala neupřesněný čin. Španělsko odmítlo, že by gibraltarské vody narušilo.

Británie hovoří o opakovaném narušování výsostných vod Gibraltaru španělskými státními plavidly. Londýn označil jejich neohlášené vplutí do pásma vyhrazujícího zámořské území Británie, které leží na jihu Pyrenejského poloostrova, za narušení britské suverenity nad Gibraltarem.

Opakované průniky do teritoriálních vod britského Gibraltaru jsou jasným narušením suverenity Spojeného království jinou zemí Evropské unie. Tento naléhavý problém předneseme španělským úřadům.
Hugo Swire
Náměstek britského ministra zahraničí pro záležitosti Commonwealthu

Španělsko odmítlo, že by pochybilo. Podle zdroje agentury Reuters ze španělského ministerstva zahraničí španělská plavidla zasahovala kvůli nelegální činnosti – mohlo jít o pašování tabáku nebo nelegální rybolov. „Vody (kde se incident stal) jsou španělské,“ řekl zdroj agentury.

Španělsko se s Velkou Británií dlouhodobě pře o území, které připadlo ostrovnímu království v roce 1713 a při válkách, které poté v Evropě probíhaly, sloužilo Britům jako významná námořní základna. Británie si na pronikání španělských lodí do svých výsostných vod u Gibraltaru opakovaně stěžovala už loni. Před dvěma lety se naopak Španělsko ohradilo proti stavbě umělého útesu u Gibraltaru, který podle Madridu ohrožoval rybolov – ačkoli Britové tvrdili opak. Španělsko potom zpřísnilo hraniční kontroly, což na hranicích Španělska a Gibraltaru vyvolalo dlouhé fronty.

Britské úřady připouštějí, že v případě letošních průniků španělských lodí do gibraltarských vod nešlo o samoúčelnou provokaci. Španělská plavidla údajně pronásledovala čluny kvůli neupřesněnému přečinu. Hugo Swire však zdůraznil, že i tak jde o krok „zcela nepřijatelný a nezákonný“.