Unesená Francouzka Primeová je opět volná

Francouzka Isabelle Primeová je na svobodě a brzy se vrátí do Francie. Oznámil to úřad francouzského prezidenta Francoise Hollanda; okolnosti osvobození ženy, která byla unesena loni v únoru v Jemenu, ale neupřesnil.

"Francie vyvinula veškeré úsilí, aby se dosáhlo tohoto šťastného rozuzlení. Isabelle Primeová je nyní pod ochranou francouzských služeb. Vrátí se do naší země v nejbližších hodinách. Prezident je vděčný všem, kteří se na řešení podíleli, zvlášť ománskému sultánovi," uvedl úřad v prohlášení.

Primeová pracovala v Saná pro americkou poradenskou společnost Ayala Consulting, únosci ji zajali 25. února 2014 i s její jemenskou tlumočnicí. Tu po několika týdnech propustili na svobodu. Letos na jaře zveřejnili dosud neznámí únosci video, na němž Primeová prosí Hollanda, aby se zasadil o její propuštění. "Prosím, odvezte mě do Francie, rychle," říká na záznamu klečící a zjevně unavená třicetiletá Francouzka oblečená v černém.

V Jemenu bojují proti vládním silám povstalečtí šíité, kteří loni obsadili metropoli Saná a letos se jejich oddíly dostaly až na jih země do Adenu. V červenci se vládním jednotkám s pomocí mezinárodní arabské letecké koalice podařilo šíity z Adenu vytlačit a boje proti nim se nyní přesunuly dál na sever.