Radikálové z Boko Haram zaútočili na severu Nigérie, desítky mrtvých

Maiduguri (Nigérie) - Při útoku radikálů údajně z islamistického hnutí Boko Haram na severovýchodě Nigérie zahynulo ve středu až 150 lidí. Nejkrvavější útok se stal ve vesnici Kukawa v blízkosti Čadského jezera. „Teroristé nejprve zaútočili na muslimské věřící, kteří se modlili v několika mešitách. Pak se vydali do domů, kde stříleli na ženy,“ řekl AFP jeden ze svědků atentátu Babami Alhaji Kolo.

Útoky na další dvě vesnice spáchali ve stejnou dobu údajní islamisté z Boko Haram poblíž města Monguno. Podle AFP při útoku na sousední vesnice zemřelo 48 muslimů, kteří ve středu vykonávali večerní modlitbu. Několik dalších bylo zraněno.

Boko Haram bojuje proti nigerijské vládě. V regionu se snaží založit vlastní islámský stát. Islamistické milice v rámci svého boje za vyhlášení státu s přísnými islámskými pravidly zabily na severovýchodě Nigérie už více než 15 tisíc lidí. Svou aktivitu rozšířily i do sousedních zemí, Čadu, Nigeru a Kamerunu. Spojené síly těchto zemí a Beninu se snaží radikály vojensky zneškodnit.