Pětina Slováků je podle průzkumu závislá na internetu

Bratislava - Pětina Slováků je závislá na počítačích a internetu, více než třetina lidí by pak nezvládla ani den bez mobilního telefonu či smartphonu. Statistiky přinesl průzkum tamního Institutu pro veřejné otázky (IVO).

Závislostí na moderních informačních a komunikačních technologiích jsou podle projektového manažera IVO Mariána Velšice ohroženi zejména mladí lidé do 34 let, studenti, podnikatelé či absolventi vysokých škol. „To jsou sociální skupiny, které možná ani nemohou za to, že se dostaly do takové situace. Takto fungujeme v moderním světě,“ uvedl Velšic. 

Zatímco ještě před dvěma lety využívalo internet každý den 31 procent slovenské populace, v současnosti je to téměř polovina obyvatel starších 14 let. Více než třetina uživatelů internetu tráví na celosvětové počítačové síti přes tři hodiny denně. 

Marián Velšic, IVO:

„Bez mobilu by nedokázalo v současnosti vydržet 36 procent obyvatel Slovenska. Každý pátý člověk na Slovensku tvrdí, že by bez internetu a bez počítače nedokázal vydržet ani den. Je to fenomén, který na Slovensku existuje.“

Sociální sítě
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Za posledních deset let došlo podle Velšice ke změně důvodů, které vedou lidi k používání internetu. Zatímco v minulosti to byla hlavně práce, studium a vzdělávání, v současnosti Slováci využívají internet i ke komerčním účelům či komunikaci. 

Za nejvážnější problémy způsobené používáním počítačů a internetu respondenti označili hlavně nedostatek fyzické aktivity, počítačovou kriminalitu, jakož i vzájemné odcizení lidí a ztrátu osobních kontaktů. „Ztráta soukromí zapříčiněná sledováním aktivit a zvyklostí lidí na internetu, komunikací na sociálních sítích, zveřejňováním osobních údajů či monitorováním pohybu na veřejných místech je vážným problémem jen pro 17 procent Slováků,“ uvedl Velšic, podle kterého se do průzkumu zapojilo 1083 respondentů.

Ve virtuálním zajetí
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ve virtuálním zajetí

V českém prostředí zatím podobný průzkum neproběhl, loni však podle jedné evropské studie vykazovalo známky závislosti jedno procento českých dětí. Ve skutečnosti ale může jít o vyšší číslo. Vlastní mobil už má devět z deseti školáků ve věku 12 let.  

Pojem „závislost na internetu“ se poprvé objevil v roce 1995, když ho vyslovil newyorský psychiatr Ivan Goldberg. Tentýž muž ale zároveň prohlásil, že „závislost na internetu neexistuje o nic víc než závislost na tenisu, bingu nebo televizi. Lidé mohou přehánět všechno. Nazývat to poruchou je omyl.“ Odborná veřejnost se od té doby už bezmála dvacet let o internetovou závislost pře, a nutkavá touha žít on-line proto častokrát ani není považována za plnohodnotnou duševní poruchu (jako je tomu v případě závislosti na alkoholu nebo drogách) – což ovšem neznamená, že nepředstavuje problém.

Jak ukázala nedávná studie čínských vědců, která porovnávala mozky závislých a nezávislých vysokoškoláků, délka denní práce s internetem může negativně ovlivnit ukládání informací do krátkodobé paměti i rozhodovací schopnosti člověka.

Oblasti závislosti na internetu:

  • On-line hraní
  • Nadměrná komunikace
  • Kyber-sexuální aktivity
  • Přílišné nakupování
  • Stahování dat

Ve zmiňované Číně je internetová závislost od roku 2008 na seznamu duševních poruch a léčí se tvrdou odvykací kúrou. Podobné pobyty se konají třeba na britském venkově.

Strachu z nedostupnosti mobilního telefonu se říká nomofóbie a jako každý jiný patologický strach se projevuje stresem a neurotickými reakcemi. Za v přepočtu více než 7 tisíc korun se tu pacienti takových stavů snaží zbavit. „Lidé potřebují trochu probudit. Jsme zakořeněni v našich stereotypních úkonech a zapomínáme, že existuje i jiný život. Nemusíte se podívat na chytrý telefon jako první věc hned po ránu,“ tvrdí terapeut Martin Talks.

Vydáno pod