#RoyalHeilness. Britové berou hajlující Alžbětu s humorem

Britové reagují na sociálních sítích na šokující film, na němž se jejich panovnice jako sedmiletá učí nacistický pozdrav. Mnozí z nich vyjadřují solidaritu s Alžbětou II. a připomínají zásluhy královské rodiny za 2. světové války. Podle řady lidí šíří bulvární list The Sun pomluvy a je třeba ho bojkotovat. Alžběty se zastávají i kvůli tomu, že byla v době pořízení záběrů dítě a nikdo v roce 1933 netušil, jakých zvěrstev se nacisté dopustí. Britové také ukázali, že mají smysl pro humor - na Twitteru se objevil hashtag #RoyalHeilness či #HerHeilNess.

Historie nyní zajímá Brity víc než kdykoliv předtím. Všechno rozpoutal bulvární list The Sun, když o víkendu zveřejnil krátké video sedmileté Alžběty, která se učí společně se sestrou, matkou a strýcem Edwardem nacistický pozdrav.

Zdroj? Buckingham už zahájil vyšetřování

Buckinghamský palác chce vyšetřit, kde list k filmu přišel. The Sun totiž nechce prozradit svůj zdroj. Palác uvedl, že ho zveřejnění filmu „zklamalo“. „Natočili to v roce 1933. To Hitler teprve přišel k moci,“ podotkl královský komentátor Dickie Arbiter.

Šéfredaktor bulvárního plátku Stig Abell si ale myslí, že by Britové video zhlédnout měli. „Je ve veřejném zájmu odhalit dokument, záznam, který má historický a kulturní význam,“ zdůraznil novinář.

Reakce historiků

„Není tajemstvím, že Eduard se s Hitlerem setkal a vyznával pravičácké názory. Nic takového ale nelze říci o královně matce a jejím manželovi, králi Jiřím VI. Oba byli od začátku pevní ve svém odporu vůči nacistům a zhostili se role vůdců svobodného světa v boji s tyranií,“ zdůraznil historik James Holland.

„Můžeme vidět britské postoje vůči Německu v roce 1933 – dlouho předtím, než si všichni uvědomili, jaké má Hitler v Evropě plány. Je naprosto správné, že to veřejnost vidí,“ míní bývalá editorka z Ústavu historického výzkumu Juliet Gardinerová.

Většina britských komentátorů vyzývá veřejnost, aby snímek hodnotila v náležitém
historickém kontextu, a nešetří kritikou krále Eduarda a jeho neudržitelných politických názorů. Sami Britové berou většinou dětský prohřešek panovnice v kontextu doby s nadhledem. Lidé na sociálních sítích připomínají i zásluhy Windsorů za 2. světové války.

„Myslím, že The Sun chce jen pošpinit královskou rodinu. Nemá to nic společného s žurnalistikou,“ míní jeden z uživatelů Twitteru.

Řada Britů si dělá z celé aféry legraci. Na Twitteru vznikl třeba hashtag #RoyalHeilness, jelikož královna je oslovována Royal Highness (Její královská Výsost).

Ohlasy na hajlující královnu
Zdroj: ČT24/Twitter/Press TV

Někteří uživatelé sociálních sítích vyzývají ostatní k bojkotu The Sun.

Ohlasy na hajlující královnu
Zdroj: ČT24/Twitter/ccbarl1873

K nacistům měla blízko i rodina prince Philipa

Britský Channel 4 se v souvislosti se záběry hajlující Alžběty rozhodl zveřejnit dokument, který ukáže, jak moc měly Philipovy sestry blízko k samotnému Hitlerovi. „Musím říct, že ačkoliv jsme já i můj muž Christoph o řadu let později změnili své politické smýšlení, byli jsme ohromeni tím okouzlujícím a zdánlivě skromným člověkem,“ konstatovala Philipova sestra princezna Sophie.

Sám princ Philip zvedal pravici na pozdrav ještě v roce 1937 na pohřbu jedné ze sester. Za války už ale sloužil v britském námořnictvu a bojoval proti Hitlerovi. Na sestru Sophii ovšem nikdy nezanevřel. Žena, která zemřela v roce 2001, královskou rodinu v tichosti pravidelně navštěvovala, a dokonce je kmotrou královnina syna - prince Edwarda.

Video s hajlováním: Britové vyjadřují královně solidaritu (zdroj: ČT24)